London 2012

Csak a poén kedvéért pingpongoznak - előzetes

A coubertini eszme keretében vesz részt négy olimpikonunk, Tóth Krisztina, Póta Georgina, Pattantyús Ádám és Zwickl Dániel a londoni játékokon. A különféle (honosított) kínai játékosok ugyanis vajmi kevés esélyt hagynak éremszerzésre a többi nemzet képviselőnek, így csak a minél későbbi körbe jutás lehet a cél.

Már az is kisebbfajta meglepetés volt, hogy egyéniben két-két kvótát szerzett meg mindkét asztalitenisz-válogatott. Ugyanis pingpongosainknak, akár rutinosak, akár fiatalabbak, egyre jobb és jobb ellenfelekkel kell megküzdeniük, akár az európai, akár a nemzetközi színteret nézzük, egyre nagyobb meglepetéseket kell hozniuk a világversenyekre kerülésért.

A férfiak

A kvalifikációs verseny előtt a világranglistán 200. helyezett Zwickl például a 84. helyezett spanyol Carlos Machadót verte meg a döntőbe kerülésért, majd a 168. román Constantin Ciotit a Londonba utazás jogáért, de Pattantyús Ádámmal is hasonló a helyzet; ő 133. helyezettként verte többek között a 45. Kirill Szacskovot.

Pattantyús (jelenleg 80. a világranglistán) felfogása miatt is érdekes játékos. A nemzetközi mezőnyben egyedi, hogy védekező alapjátékkal szálljon versenybe valaki, így bizonyos szinten meglepetés is mindenkinek a háló túloldalán. Ahogy a hathárom.hu-nak is elmondta, mivel a nemzetközi tornákon még viszonylag ismeretlennek számít, így Londonban is okozhat meglepetést egy-két ellenfélnek.

Zwickl (131.) valamivel hagyományosabb, támadó stílussal rendelkezik, aminek unikum jellege ugyan nincsen, de ő a többiekkel szembeni mentális fölényére épít. Ahogy a válogatott egyik edzője elárulta nekünk, a pekingi olimpia előtti kálváriája, melynek sikertelen kvótaszerzés lett a vége, rengeteget változtatott rajta, azóta fejben is erős, magabiztos versenyző lett.

Továbbá mindkét versenyzőnknek előnyére válhat, hogy a riválisokkal ellentétben náluk nincsen elvárás, már így is többet teljesítettek, mint amire számított volna az edzői stáb (Atlanta, azaz 1996 óta nem vett részt magyar férfi pingpongozó az olimpiai játékokon), így lelki teher nélkül foghatnak majd ütőt a kezükbe. Ha a 48 közé bejutnak, extra siker, de már így is többet tettek le az asztalra, mint amennyit felvettek onnan.

A nők

A nőknél a rangidős Tóth Krisztina (84.) korszakalkotó jelenség, aki már 1994-ben világversenyen aranyat ünnepelhetett, összesen rekordot jelentő 13 alkalommal választották az év asztaliteniszezőnőjének. A felnőttként hét Európa-bajnoki aranyat szerző játékostól 38 évesen már sokat nem lehet elvárni egy ilyen rangos tornán, de ha jobb napot kifog, akár haladhat is egy-két kört, aztán rutinjának és ,,kellemetlen" harcmodorának köszönhetően borsot törhet a sportágban egyeduralkodó kínai (származású) ellenfelek orra alá. A nyolcaddöntő talán mennyből alászállt csoda lenne, de a legjobb 32 elérhetőnek tűnik számára.

A négyesből Póta Georgina (48.) az egyetlen, aki nagy eséllyel készülhet arra, hogy több fordulót éljen meg a londoni ExCeL csarnokban. Többek között amiatt is, mert kiemeltként az első fordulóban erőnyerő, azaz csak a második körben kezdi majd meg a tornát. Így a 16 közé jutás nem lehet elérhetetlen neki, de extra teljesítménnyel akár még a nyolc közé is juthat a tizenhatszoros magyar bajnok.

A lebonyolítás

Az egyaránt 86-86 indulóból a legjobb 16 kiemelt a 32 között, a 17-32. kiemeltek (ide tartozik Póta is) pedig a 48 között csatlakoznak a selejtezőből, illetve az első fordulóból továbbjutó versenyzőkhöz.

A versenyeket a londoni ExCeL csarnokban tartják, mely a város keleti részében, a Temze partjához közel található. Az ökölvívás, vívás, cselgáncs, taekwondo és birkózás helyszínéül szolgáló aréna 5000 férőhelyes. Nem kell tartani a környezet szennyezésétől sem, az épületet ugyanis még 2000-ben húzták fel, 2007 óta pedig az Egyesült Királyság legnagyobb földfeldolgozója található itt, így a szén-dioxid kibocsátást a kétharmadára csökkentették a hagyományos épületekhez képest.

Ahogy fentebb is említettük, a kínaiak az aranyérem első számú várományosai; a sportág 1988-as bemutatkozása óta a 24 aranyéremből húszat nyertek, egyedül a dél-koreaiak és Jan-Ove Waldner tudtak felülkerekedni nyomasztó fölényükön. A legutóbbi pekingi olimpián valamennyi aranyérmet begyűjtötték, és most sem tűnnek legyőzhetőnek.

A magyar különítmény programja Londonban
július 28., szombat (magyar idő szerint)  
10:45 Férfi egyes, selejtező (Zwickl Dániel)
12:15 Női egyes, 1. forduló (Tóth Krisztina)
17:00 Férfi egyes, 1. forduló (Pattantyús Ádám)
21:30 Női egyes, 2. forduló (Póta Georgina)
július 29., vasárnap  
10:00 Női egyes, 2. forduló
12:00 Férfi egyes, 2. forduló
19:00 Női egyes, 3. forduló
július 30., hétfő  
11:00 Férfi egyes, 3. forduló
16:30 Női egyes, 4. forduló
20:00 Férfi egyes, 4. forduló
július 31., kedd  
11:00 Női egyes, negyeddöntő
17:00 Női egyes, elődöntő
21:00 Férfi egyes, negyeddöntő
augusztus 1., szerda  
11:00 Férfi egyes, negyeddöntő
15:30 Női egyes, a bronzéremért
16:30 Női egyes, döntő
augusztus 2., csütörtök  
11:00 Férfi egyes, elődöntő
15:30 Férfi egyes, döntő