Golf

Barack Obama nőket akar látni

  • VNA
Címkék:

Maga az amerikai elnök, Barack Obama kérte az augustai szervezőket, hogy engedjék végre a nőket is golfozni náluk.

Személyes szerepvállalásával és ráhatásával akar nyomást gyakorolni az Augusta National Golfclub vezetésére az Egyesült Államok elnöke, aki szeretné elérni, hogy az ezen a hétvégén a szezon első férfi major tornájának otthonául szolgáló klub fogadjon be végre női tagokat is. „Személyes véleménye az, hogy nőket is fel kellene vennie a klubnak, hiszen azok az idők már a régmúlté, amikor a hölgyeket bárhonnan ki lehet zárni” - nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője, Jan Carney

A klub igazgatója - nem mellesleg az 1996-os atlantai olimpia szervezőbizottságának vezetője - Billy Payne egyelőre nem akar állást foglalni a kérdésben. Az augustai klubtagság kapcsán korábban már többször is szóba hozott témát most az a tény forrósította fel, hogy a verseny három fő támogatója közül az egyiknek, az IBM-nek női elnöke van, Ginni Rometty személyében. A korábbi években az amerikai számítástechnikai óriáscég vezetői rendre férfiak voltak, akik a szponzoráció viszonzásaként automatikusan meg is kapták a klubtagságot a Georgia állambeli Augustában.

Barack Obama maga is szívesen golfozik, Augustából viszont hiányolja an ői klubtagokat - Fotó: reddogreport.com

A klub tulajdonosai az utóbbi években sohasem hozták nyilvánosságra a tagok listáját, teljes listát pedig 1932 óta nem is publikáltak regisztrált tagjaikról - ettől pedig Payne elmondása szerint most sem akarnak eltérni. Az utolsó igazi forradalmi változás 1990-ben történt meg Augustában, ahol sokak meglepetésére Ronald Townsend személyében az első színesbőrű tagot vette fel a helyi golfklub, amely a hagyományokra sokat adó, a klubot megalapító Clifford Roberts eredeti szándékaival („Amíg én élek, addig a klubtagok fehérek és a caddie-k pedig feketék”) már akkor is ellentétes volt.