Vívás

Nagy Tímea visszalépett a MOB-tagsági jelöléstől Kulcsár Győző javára

  • MTI

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó visszalépett a Magyar Olimpiai Bizottságba jelölésétől a párbajtőrözők kapitányi posztjáról szerdán lemondott Kulcsár Győző javára. A szövetség viszont Nagy Tímea helyett nem jelöl mást.

A női párbajtőr kétszeres egyéni ötkarikás aranyérmese az nso.hu-nak azzal indokolta döntését, hogy úgy érzi, nem helyezheti magát az elé, akivel olimpiát nyert. Mindehhez hozzátette, hogy nem tekinti magát mártírnak.

"Amennyiben Nagy Tímea nem vállalja a jelöltséget, akkor öt helyett csak négyen fogják képviselni a vívást a Magyar Olimpiai Bizottságban" - mondta pénteken az MTI megkeresésére Csampa Zsolt,  a szövetség társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöke.

A négyszeres olimpiai bajnok Kulcsár, a Nemzet Sportolója, aki MOB elnökségi tag is volt, a hétvégi Westend női párbajtőr Grand Prix felvezető sajtótájékoztatóján olvasta fel Erős Jánosnak, a magyar szövetség elnökének címzett levelét, melyben lemondását azzal indokolta, hogy az MVSZ nem jelölte őt MOB-tagnak, ezt pedig méltánytalannak tartja.

"Megemelem a kalapom Titi előtt, úgy viselkedik, ahogy egy sportemberhez illik, nagyszerű emberi kvalitásról tesz tanúbizonyságot - mondta a hírre reagálva az MTI-nek Kulcsár Győző. - Ezzel együtt az ő visszalépése nem a Magyar Vívószövetség elnökségének álláspontját tükrözi. Továbbra is azt mondom, hogy amennyiben nem férek be az MVSZ elképzelésébe, ha a vezetőség úgy véli, hogy nem képviselhetem a vívást az olimpiai bizottságban, akkor nem fogom."

Füleky András, a szövetség ügyvezető igazgatója akkor arról számolt be, hogy az MVSZ elnöksége múlt pénteken döntött a jelöltekről. A vezetőség úgy határozott, hogy a korábban a szövetség által delegált három tagtól, Kovács Tamástól, Kulcsár Krisztiántól és Füleky Andrástól nem vonja meg a bizalmat, további két helyre pedig - melyre a MOB alapszabály-módosítása alapján nyílik lehetőség - három "jelentkezőből" titkos szavazással Gémesi Györgyöt és Nagy Tímeát jelölte. A harmadik Kulcsár Győző volt.