Bundesliga előzetes

Ibisevic lehet a 'Gladbach végzete, Fink Magath ellen debütál Hamburgban

A Bundesliga 10. fordulójának szombati játéknapján a címvédő a Kölnt fogadja, Stieberék a fővárosba látogatnak, Hajnalék pedig Nürnbergből próbálják elhozni a három pontot.

Thorsten Fink, a Hamburger SV vezetőedzője irányítja játékosait a csapat edzésén a Wolfsburg elleni Bundesliga-mérkőzés előtt 2011 októberében

Borussia Dortmund-1. FC Köln
15:30 Eurosport 2
hathárom-tipp:1
Eurosport-tipp: 1
A címvédő BVB kezd magára találni a bajnokságban, hiszen a gyengébb kezdés után már felkapaszkodott a tabella harmadik fokára. Ezzel ellentétben a Bajnokok Ligájában közel sem megy ilyen jól Jürgen Klopp együttesének, hét közben a görög Olimpiakosz Pireusz vendégeként szenvedtek 3-1-es kínos vereséget. Nem csoda, ha Chris Löwe, a Dortmund fiatal védője most nem jósolgat a BL-továbbjutással kapcsolatban.

"A Pireusz elleni vereség után nincs itt az idő, hogy a nemzetközi kilátásainkról beszéljünk. A Következő Bajnokok Ligája-meccsünk előtt a Kölnnel, a Stuttgarttal a bajnokságban, a Dynamo Dresdennel a Német Kupában találkozunk. Hétvégén nehéz meccs elé nézünk, hiszen a Köln jó formában érkezik hozzánk. Ennek ellenére itthon akarjuk tartani a pontokat" - jegyezte meg a 22 éves futballista.

A kölniekkel kapcsolatos hír, hogy a műtéten átesett Pedro Geromel elkezdte a futóedzésket, így hamarosan visszatérhet a pályára.

Hertha BSC-FSV Mainz 05
15:30
hathárom-tipp: 1
Eurosport-tipp: 1
A Stieber Zoltánt és az egyelőre lábadozó, de az edzésmunkába már bekapcsolódó Szalai Ádámot foglalkoztató Mainz a Hertha stadionjába látogat. A két csapat között jelenleg négy pont a különbség a tabellán, a vendégek egy esetleges vereséggel könnyen a kiesőhelyeken találhatják magukat a fordulót követően. Egy ember számára minden bizonnyal különleges lesz az összecsapás: Malik Fathi ugyanis Berlinben született, évekig volt a Hertha játékosa, de most a Mainz mezét fogja viselni az Olimpiai Stadionban.

"Az elmúlt két évben nagyon jól éreztem magam Mainzban, már idetartozom és három pontot szeretnék szerezni Berlinben. Jól kezdtük a bajnokságot, de megtört a lendületünk. Nem figyelem a táblázatot, mindig csak a következő mérkőzésre összpontosítok. A fontos úgyis az, hogy a szezon végén mit mutat a tabella..." - mondta a balhátvéd a találkozó előtt.

A Hertha Berlinnél jobb a hangulat, a csapat szombatig a 100 ezer Facebook-rajongó elérésére hajt, akiket kedvezményes jegyekkel csábítanak majd ki a mérkőzésekre.

1899 Hoffenheim-Borussia Mönchengladbach
15:30
hathárom-tipp: 1
Eurosport-tipp: 1
Az előző fordulóban a Mönchengladbach az Leverkusen ellen 2-2-t játszott, míg a Hoffenheim a Stuttgarttól szenvedett 2-0-s vereséget. A hazaiak 9. helye a pontvadászatban nem meglepetés eddig, amit viszont a Borussia Mönchengladbach művel, arra senki nem számított. Lucien Favre együttese csak nem akar "kipukkadni", és még mindig ezüstérmes pozícióban van. A hazaiaknak tehát mindent be kell vetniük, ha nyerni akarnak, ebbe beleérthetjük Vedad Ibisevicet is. A bosnyák gólzsák hosszú sérülése után először lehet kezdő a Bundesliga "falusi" csapatában.

"Ez is egy lehetőség" – mondta Holger Stanislawski, a hazaiak vezetőedzője. - "Amennyiben nyerni akarunk, ismét gyorsabb ritmusban kell játszanunk. A VfB ellen túl sokat dédelgettük a labdát. Különösen fontos, hogy higgadtan, de határozottan játszunk. Nem lesz ugyanis sok lehetőségünk."

Tobias Weisre, Tom Starke és Sejad Salihovicra sem tudott a héten a csapattal készülni, így minden bizonnyal kihagyják a mérkőzést.

Lucien Favre legnagyobb gondja a találkozó előtt, hogy több játékosára sem számíthat sérülés miatt.

"Beszélhetünk róluk, de változtatni nem tudunk ezen" – nyilatkozta a svájci szakember, aki Igor De Camargo, Raul Bobadilla, Mathew Leckie játékára sem számíthat. - "Kemény meccs elé nézünk, rengeteg minőségi játékos van az ellenfélénél. Nehéz ellenük játszani, mert remek támadószekciójuk van, amit különösen hazai pályán érvényesítenek. De mindezek ellenére sikeresek szeretnénk lenni."

1. FC Kaiserslautern-SC Freiburg
15:30
hathárom-tipp: X
Eurosport-tipp: 1
A bajnokságot pocsékul kezdő Kaiserslautern egyre inkább formába lendül, amit jelez legutóbbi győzelmük a Schalke 04 otthonában. A Freiburg ellentétes utat járt be az előző fordulóban, ugyanis a Hamburg mindhárom pontot elvitte az otthonukból. Akár kieséséi rangadónak is vehetjük a szombati meccset, hiszen a két együttes a tabella hátsó régiójában tartózkodik, és mindössze egy pont választja el őket egymástól. Igazi "hatpontos" mérkőzés elé nézünk, ahol pontosztozkodás is könnyen elképzelhető.

1. FC Nürnberg-VfB Stuttgart
15:30
hathárom-tipp: 2
Eurosport-tipp: 2
A Wolfsburgtól előző fordulóban elszenvedett vereséget próbálja feledtetni a Nürnberg Hajnal Tamás Stuttgartja ellen.

"Az a három pont elúszott, már nem tudjuk visszahozni. Intenzív hét van mögöttünk, ami jó lehet arra, hogy sok mindenen változtassunk. A VfB nagy önbizalommal érkezhet hozzánk, de mi nagy problémát szeretnénk okozni nekik. Alig várjuk ezt a déli derbit" - tette hozzá Dieter Hecking, a hazaiak vezetőedzője.

Bár a statisztika a VfB Stuttgart mellett szól, Bruno Labbadia nem számít könnyű mérkőzésre.

"A Nürnberg egy egységes csapat, amely remek futóteljesítménnyel bír, labdavesztés esetén pedig gyorsan visszatámad. Zdravko Kuzmanovic és Timo Gebhart végre teljes értékű munkát végez, egyre kevesebb a sérültünk" – nyilatkozta a stuttgarti tréner, aki kiemelte Hajnal Tamás elmúlt fordulóban mutatott játékát. - "Hajnal a Hoffenheim ellen nagyon intelligensen játszott, védekezésben is sokat dolgozott. Pogrebnyak is rendkívül magas szinten teljesített, nagyon jól variálható a játékoskeretünk, többféle rendszerben is tudunk futballozni."

Hamburger SV-VfL Wolfsburg
18:30 Eurosport 2
hathárom-tipp: 1
Eurosport-tipp: 1
Első mérkőzésére készül a HSV kispadján Thorsten Fink. A Baseltől érkező szakvezető már a múlt héten aláírt a hamburgiakhoz, ám akkor még Frank Arnesen sportigazgató ült a kispadon.

"Magabiztos vagyok és egyáltalán nem félek. A Bayern játékosaként is mindig alábecsültek. Ha a gondolataimat át tudom adni a labdarúgóknak, sikeres leszek. A támadójátékunk első osztályú, több van a csapatban, mint amit eddig mutatott. Az edzői stílusom Jürgen Kloppéhoz tudnám hasonlítani, és ha a csapat vevő a futballfilozófiámra, akkor sikeres lesz" - vonta meg a párhuzamot a Dortmund edzőjével Fink, aki 2014-ig írt alá szerződést a HSV-vel.

Az ellenfél wolfsburgiaknál úgy tűnik, kezd beérni Felix Magath vasfegyelme, hiszen egyre előkelőbb helyen állnak a tabellán.

"Nagyon örömteli, hogy sok választási lehetőségem van a csapat összeállításánál, ez elősegíti a belső versenyt. Az ellenfélnél valójában már Rodolfo Esteban Cardoso érkezése változást okozott, ami jelentősen javította a hangulatot" – célzott az ideiglenes edző néhány hetes ténykedésére az 58 éves szakvezető. - "Az elmúlt három meccsükből kettőt megnyertek, agresszív és támadó futballra számíthatunk tőlük. Nekünk azonban szembe kell szállnunk velük, méghozzá magabiztos fellépéssel."