NB I előzetes

Barcelona idézés Pécsen, helyzetelemzés Pápán

  • Göbölyös János

Szombaton négy mérkőzéssel folytatódik az OTP Bank Liga 7. fordulója. Az egymás után második vereségét elszenvedő Pápa a veretlenségét Székesfehérváron elveszítő Pécs otthonába látogat.

OTP Bank Liga 7. forduló
Pécsi MFC–Lombard Pápa
Helyszín: Pécs
Időpont: 08.27., szombat, 19.00 Vezeti: Farkas Ádám (Kelemen A., Kis Z.)
Hathárom-tipp: 1

"Senki nem örült a vereségnek, ha a Barcelonával játszunk, és tőle kapunk ki, annak sem örültünk volna. Ez egy ilyen dolog, de ahogy korábban nyilatkoztam, a győzelmeket is gyorsan elfelejtettük, az értékelések után ugyanígy voltunk a Videoton elleni mérkőzéssel is, a tanulságokat levontuk, és megyünk tovább a megkezdett úton."



Mészáros Ferenc
ezekkel a mondatokkal kommentálta a múlt heti székesfehérvári vereséget feszegető témát a Pápa elleni bajnokit megelőző sajtótájékoztatón. A PMFC vezetőedzőjén az elkeseredés legkisebb jele sem látszott amiatt, hogy csapata elveszítette veretlenségét, amit ugyanis a Videoton-meccsig produkált, az már-már mesébe illő volt.    

"Mi most jutottunk fel, a Videotonnak pedig van egy kész csapata, amelyik ugye európai kupában volt érdekelt" – folytatta Mészáros a pmfc.hu-n. – "Amikor nekünk van egy gyengébb teljesítményünk, ők pedig jól játszanak, akkor az a bizonyos olló megnyílik, és ennek a következménye volt ez a vereség. Ezért mondjuk azt, hogy nekünk közel százszázalékot, de lehet, hogy száztízet kell nyújtani ahhoz, hogy versenyben tudjunk maradni, és minden mérkőzésen esélyünk legyen."

A pécsi tréner ezután az aktuális ellenfélről, a Pápáról ejtett néhány szót, majd a szurkolóik támogatását kérve egyértelműsítette, mint mindig, ezúttal is a győzelem a cél:

"A Pápa kiszámíthatatlan, látva az eredményeit, ki is tud kapni könnyedén, nagyon sok helyzetet képes kidolgozni, nyerni is tud, úgyhogy mindenképpen jó mérkőzést várok. Erős középcsapatnak tartom a Pápát, van stílusa, győzni akar minden áron, Véber Gyuri barátom belelovalja együttesét a támadójátékba, és van, hogy néha tetszetősen is futballozik a csapat. Azt várom, hogy ki tudjuk elégíteni a szurkolóinkat, és a segítségükkel megnyerjük a meccset. Jó mérkőzést akarunk játszani, mi mindenki ellen győzni szeretnénk, főleg itthon."

Véber György elégedett. Furcsa ezt kimondani azután, hogy a Lombard elszenvedte második vereségét is a bajnokságban, a 5. fordulóban Diósgyőrben, legutóbb pedig otthon, a DVSC-től kapott ki 2-0-ra.

Véber György, a Lombard Pápa edzője - Fotó: MTI

"A két vereségünk tény, de a Debrecen ellen nyújtott játékkal abszolút elégedett vagyok, uraltuk a mérkőzést, sorra dolgoztuk ki a helyzeteket, de nem lehet kihagyni ennyi ziccert büntetlenül" – magyarázta Véber a vereség okát. – "De nem csak a Debrecen ellen, hanem a korábbi, győztes meccseinken is kihagytunk százszázalékos helyzeteket. A csapat játékában folyamatosan ott van a gólszerzési lehetőség, sajnos az utolsó szituációkban rendre rosszul döntünk, úgyhogy a héten gyakorlatilag végig a helyzetkihasználást gyakoroltuk. Abban bízunk, hogy a játékunk ezen a szinten marad, és Pécsen is lesznek lehetőségeink, azokat viszont legalább ötven-hatvan százalékos hatékonysággal értékesíteni kell, mert különben nem tudunk pontokat szerezni. Egy nagyon jó csapat otthonában kell helyrerakni a dolgainkat."

A Lombard helyzetét nehezíti, hogy Véber három kulcsjátékosára nem számíthat, Maricsot és Purit sérülés, Farkast pedig eltiltás miatt kénytelen nélkülözni. Gól érzékeny futballistákban így sem lesz hiány, ám hogy ennek eredménye is legyen, ahhoz Ferenczinek kellene helyzetbe kerülni, Lovrencsicsnek pedig a ziccerei előtt jobban összpontosítani. Utóbbi játékost egyébként éppen Pécsről igazolta a Pápa, így aztán adódik a kérdés, kapott-e Véber használható információt az ellenfélről?

"Semmi ilyen nem történt, megoldom én magamtól az ellenfél feltérképezését" - válaszolta a pmfc-hu-nak a Lombard trénere. – "Elbeszélgettem a Gergővel másról, a helyzetei kihagyása volt a téma. Számításaim szerint hat-nyolc gólnál tartana, ha a lehetőségeit jó arányban kihasználja, ehelyett eddig egyszer volt eredményes. Ha lehiggad, rutint szerez, nagyon komoly értéke lehet nem csak a Lombard Pápának, hanem a magyar futballnak is, mert nagyon kevés ilyen adottságú támadó futkározik a pályákon."

Forma index (a legutóbbi öt mérkőzés alapján)*
Pécs-Pápa
  ellenfél eredmény pontszám
PÉCS      
  Vasas 2-1 2,5
  Zalaegerszeg 2-1 2
  Ferencváros 1-0 2,5
  Kecskemét 2-2 1
  Videoton 1-4 0
Aktuális forma-index*     1,60
PÁPA      
  Siófok 2-0 2
  Paks 1-1 1,25
  Kaposvár 1-0 2
  Diósgyőr 0-2 0
  Debrecen 0-2 0
Aktuális forma-index*     1,05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



* Megpróbáljuk számszerűsíteni, melyik csapat milyen formában várja az aktuális bajnoki mérkőzését. Az értékelésnél mindig a legutóbbi öt találkozót vesszük figyelembe, a különböző meccseket más-más nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért kétszer annyi pontszám jár, mint a döntetlenért, ha ezt tétmérkőzésen vendégként éri el a csapat, azt 0,5 illetve 0,25 ponttal jutalmazzuk. Az átlagolás után (az öt meccs összpontszámát elosztjuk öttel) a végeredmény megmutatja az adott együttes aktuális formáját. A tévedés jogát természetesen fenntartjuk, hiszen bármikor történhet meglepetés. De hát, ettől (is) izgalmas a játék.

Pontozási rendszer
A legutóbbi öt mérkőzésen elért győzelmekért (és döntetlenekért) kapható pontok
Bajnokok Ligája 3,0( 1,50)
Európa Liga 2,5 (1,25)
NB I 2,0 (1,00)
Magyar Kupa 2,0 (1,00)
Egyéb nemzetközi 2,0 (1,00)
Szuperkupa 1,5 (0,75)
Ligakupa 1,0 (0,50)
Egyéb hazai 1,0 (0,50)