EURO 2024

Lefőtt a kávé az Eb-házigazda németeknek? A bukik szerint nem biztos...

Szánalmas, méltatlan - ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik, mégis ott van a favorit között a Nationalelf.

A szebb napokat is megélt német nemzeti együttes egyike a világ legsikeresebb válogatottjainak - négy alkalommal nyerte meg a világbajnokságot és három alkalommal az Európa-bajnokságot. A nagyobb böjtöt az Eb-n élik meg a csapat szimpatizánsai, hiszen annak trófeáját legutóbb 1996-ban hódította el a Nationalelf. 2008-ban újfent döntőzött, de az épp verhetetlenné formálódó spanyolokkal nem bírtak a 2024-es kiírásnak otthont adó németek.

Az imént említett finálét Bécsben rendezték, pont ott, ahol az immár Julian Nagelsmann által dirigált együttes 2023 utolsó meccsét vívta és szenvedett arcpirító 2-0-s vereséget az osztrákok ellen. Az edzőváltás tehát egyelőre nem hozta meg a várt áttörést, sőt az elemzők szerint a taktika és az összeállítás sem stimmel. Évek óta hiánycikk egy vérbeli befejezőcsatár, a védelem pedig kész átjáróház, ami a számokban is szépen megmutatkozik.

2023-ban 11 mérkőzésen 22 gólt kapott, ennél rosszabb gólátlaga mindössze egyszer, 1956-ban volt, akkor nyolc meccsen 17 gólt értek el ellene a riválisok.

A DFB (német szövetség) sportigazgatója, a legendás Rudi Völler  is lesújtó gondolatokat fogalmazott meg és úgy nyilatkozott, hogy ez így nem mehet tovább. "Ez most mindig előkerül, de kár tiltakozni: a klasszikus német erények hiányoznak ebből a csapatból. Az adottság egy rész, a taktika pedig egy másik, de a sikerességünk nem ezen múlik. Hanem azon, hogy a szenvedély, az energia, a dinamika hiányzik, és lehet, ez csak tíz százalék, de ha nincs meg benned, hiába vagy technikás és precíz." - mondta az 1990-ben vb-t nyerő egykori sztárcsatár.

A júliusban rajtoló kontinenstornáig még lesz pár lehetőség a finomhangolásra, de az előjelek tehát nem túl jók. A házigazda, mint köztudott, a magyar, svájci, skót négyesbe került és a 2023-ban látottak alapján ebben a csoportban bármi megtörténhet majd. A bukikat mindenesetre nem hatotta meg a Nationalelf bukdácsolása és így is a harmadik legesélyesebbnek tartják a közelgő Eb-n. Teszik ezt annak ellenére is, hogy Thomas Müller és társai a 16. helyre csúsztak vissza a FIFA-világranglistán, ahol nyolc európai válogatott is előzi őket.


✅ Ki nyeri a 2024-es Európa-bajnokságot?
 

Anglia @4.50

Franciaország @4.50

Németország @7.50

Spanyolország @8.00

Portugália @9.00

Magyarország @81.00
 

Fogadási lezárul: 2024 július 14. 21:00