US Open

Kikapott Federer, elmarad az álomelődöntő

  • Cesc18

A svájci klasszis nem bírt el Juan Martín del Potróval a csütörtök hajnali negyeddöntőben, a 2009-es bajnok argentin négy szettben bizonyult jobbnak.

Soha nem volt és 2017-ben sem lesz Roger Federer-Rafael Nadal ütközet a US Openen, miután a 19-szeres Grand Slam-bajnok helvét a negyeddöntőben elvérzett a nyolc évvel ezelőtti győztes Juan Martín del Potro ellen. 

Már az első néhány labdamenet után látszódott, hogy Federer tesztelte Del Potro lábait, aki egy drámai ötszettes derbi után - amit betegen vívott meg -  várta ezt a találkozót. Az argentin játékoson nem látszódott, hogy nagyon fáradt lenne, 5-5-nél pedig a mérkőzés első bréklabdáját rögtön ki is használta, és behúzta a nyitófelvonást. Federer 6-3-mal egyenlített, majd következett a drámai harmadik szett. Del Potro 4-1-re lépett meg, de még a játszma közepén ki tudott egyenlíteni a svájci. A rövidítésben négyszer jutott szettlabdához, de egyiket sem sikerült kihasználnia, míg "Tandil tornya" 9-8-nál az első lehetőségét megcsinálta. Federer ugyan jól indította a negyedik felvonást, de 2-2-nél egy nem túl erős adogatójátékot mutatott be, aminek brék lett a vége, innen pedig már nem volt visszaút számára az egész meccsen parádésan adogató DP ellen.

Az argentin 7-5, 3-6, 7-6, 6-4-re nyert és azok után, hogy a 2009-es döntőben legyőzte Roger Federert, most második alkalommal is jobbnak bizonyult nála az Arthur Ashe közönsége előtt.

A mérkőzés felvezetőjében pedzegettük, hogy Del Potro veszélyes lehet, illetve a torna előtt is felhívtuk rá a figyelmet, de miután Dominic Thiem ellen öt szettre kényszerült, és nem is volt egészséges, így nem gondoltuk volna, hogy képes lesz ismét borítani a papírformát a svájci ellen.

Ez volt eddig a legjobb meccsem a tornán. Kiválóan szerváltam és a tenyereseimet is olyan erősen ütöttem, ahogyan csak tudtam. Jó mérkőzést játszottunk, és azt hiszem, megérdemelten nyertem. Olyan, mintha hazai pályán játszottam volna, elképesztő támogatást kaptam a szurkolóktól.

- mondta a mérkőzés után Del Potro, aki hozzátette, hogy nem gondolta volna, hogy annyi sérülés és műtét után valaha még Grand Slam-elődöntőt fog játszani, ráadásul éppen New Yorkban, a kedvenc versenyén. 

Federer meglehetősen szenvedett a torna elején, majd két sima meccset játszott, de Del Potro ellen kijött, hogy nem sikerült tökéletesen a felkészülése, és nem tudott olyan minőségi teniszt a pályára tenni, mint amit az év első felében mutatott. 

Természetesen sajnálom, hogy kikaptam, de Juan megérdemelten nyert. Úgy érzem, hogy jobb esélye lesz legyőzni Rafát, mint nekem lett volna. Ahogyan játszottam a tornán és ezen a meccsen, nem lett volna elég a tornagyőzelemhez.

- nyilatkozta Federer, akire egyébként 1.14-szeres pénzt fizettek az argentin ellen. Del Potro az elődöntőben Rafa Nadallal néz majd farkasszemet, a bukmékerek pedig már óvatosabbak vele, amíg Roger ellen 4.25 volt az oddsa, addig a mallorcai ellen már csak 2.75 a   -n.