US Open

Nem Federer és nem Nadal, de akkor ki?

Íme öt olyan játékos, akikre Roger Federer és Rafael Nadal mellett oda kell figyelni a hétfőn kezdődő US Openen.

Alapvetően mindenki Roger Federerről és Rafael Nadalról beszél, mint a két nagy esélyes New Yorkban. Ebben persze semmi meglepő nincs, hiszen mindketten varázslatos szezont futnak, ráadásul a legnagyobb riválisaik, Andy Murray, Novak Djokovics és a címvédő Stan Wawrinka egyaránt hiányozni fognak a mezőnyből. De ez egyben jó lehetőséget biztosít a többieknek is, hogy valami nagy dolgot vigyenek véghez. Ebben a cikkben most öt olyan játékosra hívjuk fel a figyelmet, akik komoly fenyegetést jelentenek a két ikonra.

Ki mással kezdhetnénk a sort, mint Alexander Zverevvel, akiről már augusztus elején is írtunk, mint potenciális esélyes. Nagy különbség azonban, hogy akkor még 21.00-szeres oddson fogadhattunk rá, most viszont már csak 5.50-et adnak rá. Zverev azóta Montrealban megnyerte pályafutása második Masters-címét, a döntőben Federert legyőzve. Egyrészről ennek köszönhetően, másrészről pedig a baráti sorsolásából adódóan zuhant ekkorát a szorzója - csak a döntőben futhat össze Rogerrel vagy Rafával. Zverev esetében minden adott, hogy megszerezze karrierje első Grand Slam-győzelmét, kérdés, hogy ennyire fiatalon miként viseli el az esélyesség terhét? 

A potenciál Nick Kyrgios-ban is megvan, akinek ugyancsak nem sikerült rosszul a felkészülése, hiszen Cincinnatiben életében először játszhatott Masters-döntőt. Az addig vezető úton többek között Nadalt is legyőzte. A sorsolással nem igazán volt szerencséje, hiszen viszonylag hamar összefuthat a svájci géniusszal, de ha maximálisan odakoncentrál és nem flegmázik, akkor minden esélye megvan még ezen az ágon is messzire jutni. 

Kyrgios mellett Grigor Dimitrovnak is áttörést hozott a nyári amerikai kemény pályás idény, ugyanis Cincinnatiben éppen ő győzte le az ausztrált, megszerezve ezzel pályafutása első 1000-es tornagyőzelmét. Nagyon ideje volt már, hiszen a bolgárról is tudjuk, hogy elképesztően sok van a kezében. Játszott már Grand Slam-elődöntőt Melbourne-ben és Wimbledonban is, tehát nála a rutin is abszolút megvan. Nadal ágára sorsolták, de a mallorcai salakkirályt már az év elején az Australian Open-elődöntőjében is óriási csatára kényszerítette.

Jóval kisebb figyelmet kap a 2009-es bajnok Juan Martín del Potro, pedig még "Tandil tornya" is okozhat meglepetést. Ugyan az előjelek nem erre mutatnak, de egy Grand Slam-torna mindig más kávéház, Del Potrónak ráadául a US Open a szíve csücske. 

A végére lássunk egy teljesen outsider játékost. Az amerikaiak elsősorban John Isnertől várják a nagy eredményt, mi viszont inkább Sam Querrey-re hívnánk fel a figyelmet, aki kétszer járt már New yorkban a legjobb 16 között. Wimbledonban a tavalyi negyeddöntőjével és az idei elődöntőjével megmutatta, hogy képes komoly dolgokra. Megvan a hite, élvezheti a hazai publikum támogatását és nem mellesleg jó sorsolást kapott. Ebből akár még valami nagy dolog is kisülhet...

Ki nyeri a US Opent?
   
Roger Federer 2.50
Rafa Nadal 3.65
Alexander Zverev 5.25
Grigor Dimitrov 14.25
Marin Cilic 14.75
Nick Kyrgios 16.25
Dominic Thiem 23.00
Juan Martín del Potro 25.00
Jo-Wilfried Tsonga 41.00
Sam Querrey 82.00