Úszó-vb

10 érem, közte 4 arany az elvárás - Hosszú lehet a kulcs

Három, de inkább négy aranyat és összességében tíz érmet vár a magyaroktól a hazai vizes világbajnokság július 23-n kezdődő úszóversenyein a válogatott szövetségi kapitánya.

Sós Csaba pénteken, sajtótájékoztatón elmondta, a budapesti vb-n ritka helyzet áll elő abból a szempontból, hogy a magyar csapatban együtt fognak szerepelni két generáció tagjai: azok, akik az elmúlt másfél évtizedben szállították és azok, akik reményei szerint a következő 10-15 évben szerzik majd az érmeket.

Kifejtette: az elnökség szerdán jóváhagyta a vb-n résztvevő úszók névsorát, eszerint mind a 42 számban lesz magyar induló, közte mind a nyolc váltóban.

Szántó Éva, a Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kijelentette: egy héttel a rajt előtt készen állnak arra, hogy fogadják a sportolókat és a vendégeket, akikkel együtt mintegy 350 ezer látogató érkezik majd Magyarországra, közte csaknem ezer médiamunkatárs.

Ugyanakkor a magyarok részletes versenyprogramját nem közölte. Hosszú Katinka szereplésével kapcsolatban annyit mondott: azt kérte a háromszoros olimpiai bajnoktól, úgy állítsa össze a programját, hogy minél több aranyat, illetve minél több érmet nyerjen. Hozzátette: Hosszú kérése az volt, hogy a váltókban csak a döntőben kelljen úsznia, és Sós ezt elfogadta. "Tudjuk, hogy Katinka mikor úszik, de menet közben is meggondolhatja magát" - jelentette ki a kapitány, aki szerint a vb-n a múlt, a jelen és a jövő is ott lesz a magyar úszócsapatban. Megdicsérte a közelmúltban véget ért ifi Eb-n 11 aranyat nyerő fiatalokat, külön kiemelve Késely Ajna, Milák Kristóf és Németh Nándor teljesítményét. "Több olyan szám van, ahol idén nagyobb a konkurencia itthon, mint a világon" - fogalmazott a kapitány, utalva arra, hogy Milák Kristóf 200 méter pillangón elért juniorvilágcsúcsa a második legjobb idő a világon, miközben a debreceni felnőtt ob-n nem tudott bekerülni az első kettőbe.

Sós úgy látja, felnőtt egy olyan új generáció - mint amikor Hosszú Katinka, Verrasztó Dávid és Evelyn, valamint Cseh László kezdett el nagyjából egyszerre úszni -, amelynek tagjai még nagyon sok örömöt szerezhetnek a magyar szurkolóknak.

A sajtótájékoztató keretében mutatták be a július 14-én rajtoló budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság formaruháit, amelyeket a hoszteszek a protokolleseményeken, például az éremátadó ceremóniákon fognak viselni / Fotó: MTI - Soós Lajos

Verrasztó Evelyn elmondta, 100 és 200 méter gyorson, valamint váltószámokban fog rajthoz állni, de hogy pontosan melyekben, azt most még nem tudni, mert ez nagyban függ majd a versenyzők pillanatnyi formájától. Célja, hogy megdöntse egyéni legjobbját, a váltókról pedig annyit mondott, hogy a 4x200-as gyorsváltót látja a legerősebbnek, mert ebben a számban a magyar csapat a vb-n ötödik, az olimpián hatodik tudott lenni, a 2010-as hazai rendezésű Eb-t pedig megnyerte. Hozzáfűzte: nagyon szeret itthon versenyezni, mert a közönség biztatásától extázisba jön.

A legutóbbi kazanyi vb-n három arany-, három ezüst- és négy bronzérmet nyertek a magyarok, előtte Barcelonában négy, egy kettő volt a mérleg.

Az úszószámokra még egyelőre nem lehet fogadni, de a vízilabdaversenyre már igen. A bukmékerek szerint mind a női, mind a férfi csapatunk a második legnagyobb esélyese a vb-nek.

Ki nyeri a férfi vízilabda-világbajnokságot? -    
Szerbia 1.70 Magyarország 5.00
Horvátország 7.00 Olaszország 8.50
Görögország 13.00 Montenegró 15.00
Spanyolország 20.00 USA 40.00
Ausztrália 80.00 Oroszország 100.00
Kanada 200.00 Brazília 200.00
Franciaország 500.00 Japán 500.00
Kazahsztán 500.00 Dél-Afrika 800.00