Australian Open

Fucsovics és a többiek - a szezon első tenisz-kombija!

Ugyan az ausztrál nyílt teniszbajnokság főtáblás küzdelmei csak jövő hét hétfőn kezdődnek, érdemes már szerdától Melbourne figyelni, ugyanis elrajtol a torna selejtezője, melyben Fucsovics Márton révén lesz magyar érdekeltség is.

A nyíregyházi teniszező tavaly New Yorkban 15. nekifutásra tudott feljutni egy Grand Slam-torna főtáblájára. Fucsovics ezzel egy hosszú sorozatot szakított meg, előtte magyar férfijátékos 2003-ban élte túl major viadalon a selejtezőt. Ezt a bravúrt éppen az edzője, Sávolt Attila hajtotta végre a Roland Garroson. 

A US Open után az Australian Openen is főtáblára jutna Fucsovics. - Fotó: ATP

Marci nagy reményekkel utazott Melbourne-be, ahol szerdán a szabadkártyás, világranglista-528. Bradley Mousley ellen kezdi meg a selejtezőt.

"Első ránézésre nem rossz a sorsolás, de előre azt soha nem lehet megmondani, hogy mi a rossz és mi a jó" - mondta a szon.hu-nak Marci. "Arról nem beszélve, hogy könnyű sorsolás nincs. Az ausztrál Mousley-t valamennyire ismerem, hiszen láttam már játszani. Fiatal, nem véletlenül kaphatott szabadkártyát, bárkire veszélyes lehet"

Fucsovicsnak ez lesz a negyedik kísérlete Ausztráliában, 2014-ben járt a legközelebb a főtáblához, akkor az utolsó selejtezőkörben vérzett el.

A 21 éves aussie srác nem tartozik a legnagyobb tehetségek közé, eddig nemhogy ATP-tornán, de még Challenger-szinten sem csillogtatta meg a tudását. Ahogyan Marci mondta, biztosan nem véletlenül kapott szabadkártyát, látnak benne fantáziát a szervezők, de ettől függetlenül nem kérdés, hogy a magyar játékos a meccs toronymagas favoritja. Fucsovics győzelmére 1.16-szoros pénzt fizetnek az állami irodánál. 

Stepanek a selejtező első számú kiemeltje. - Fotó: ATP

A 64 meccses kínálatot böngészve jó néhány klasszis játékost találhatunk a mezőnyben. Például az egykori top 10-es Radek Stepaneket, aki 38 évesen sem gondolja úgy, hogy szögre akasztja a szerelést. Persze miért is tenné, még mindig nagyon jó szinten képes játszani, a legnagyobb szíve pedig még mindig neki van a mezőnyben. Dohában egy negyeddöntővel kezdte a 2017-es évet, a későbbi bajnok Novak Djokovics állította meg. Látva a játékát, nem okozhat számára gondot a Sekou Bangoura legyőzése, aki 25 éves kora ellenére most először játszik majd Melbourne-ben. 

Stepanek 2000-ben vett először részt az Australian Openen, akkor még a selejtezőben elvérzett, azóta viszont amikor elindult - 13 alkalommal - mindig főtáblás volt.

Szintén a komolyabb nevek közé tartozik a kanadai Vasek Pospisil, akinek nem volt tavaly jó éve, ezért kényszerül most selejtezőre. Érezte, hogy szüksége van új impulzusokra, még az előző idény második felében kezdett el együtt dolgozni a 12-szeres páros Grand Slam-bajnok ausztrál legendával, Mark Woodforde-dal. Ő sokat segíthet Pospisilnek, Dohában jól is kezdte az évet. Uladzimir Ignatik lesz az ellenfele, aki kellemetlen játékos, ugyanakkor az elmúlt években inkább a salakos és a fedettpályás tornákra fókuszált, az Australian Openen pedig három próbálkozásból nulla győzelmet ért el a selejtezőben. 

Két éve Smyczek döntő szettben búcsúztatta a spanyol klasszist a melbourne-i centerpályán. - Fotó: ATP

Az amerikai Tim Smyczek és a szlovén Blaz Kavcic szintén a rutinosabb játékosok közé tartozik. Előbbit Melbourne-höz nagyon szép emlékek kötik, hiszen az elmúlt négy évben főtáblás volt ezen a Grand Slamen, 2015-ben pedig élete győzelmét aratta Rafa Nadal ellen az ausztrál publikum előtt. Ezúttal a salakspecialista Jordi Samper-Montana ellen kezdi meg a kvalit, akit papíron simán kellene legyőznie. Kavcic szintén egy salakos játékossal, az olasz Matteo Donaitval csap össze. A szlovén Bangkokban döntővel kezdte a szezont, szóval jó formában vág neki a selejtezőnek, az AO-n egyébként az elmúlt hat kiírásban mindig főtáblás volt. 

Egy fiatal játékosra, Andrey Rublevre hívnánk még fel a figyelmet, aki 2014-ben junior Roland Garrost nyert és a feltörekvő fiatalok közül az egyik legtehetségesebb. Tavaly már több ATP-torna főtábláján találkozhattunk vele, sőt a budapesti Challenger-versenyen élőben is látható volt. Ellenfele Max Purcell lesz, aki csak egy évvel fiatalabb nála, de jóval szerényebb eredményeket tud felmutatni. A hazai pálya az ausztrálnak kedvez, a nagyobb tudás viszont Rublev mellett szól. 

hatharom.com
Fucsovics Márton-Bradley Mousley Fucsovics
Radek Stepanek-Sekou Bangoura Stepanek
Uladzimir Ignatik-Vasek Pospisil Pospisil
Jordi Samper-Montana-Tim Smyczek Smyczek
Matteo Donati-Blaz Kavcic Kavcic
Max Purcell-Andrey Rublev Rublev
@ 2.38