Rio 2016

Mit nyerünk a második héten?

  • mc_deere

Cikkünk első részében összeszedtük, kik okozhatnak nekünk örömet a riói olimpia első hetében – most jön a folytatás, és megpróbáljuk (természetesen a teljesség tökéletes igénye nélkül) megtippelni, mire lesz nagyon érdemes figyelni a játékok második hetében.

Augusztus 13-án, szombaton vélhetően csendes napunk lesz: az utolsó úszódöntők közül várhatóan csak a férfi 4x100-as vegyesváltóban lehetünk érdekeltek - ha ugyan -, és éremesélyeink sem igazán fognak adódni. Két ökölvívónk közül Bacskai Balázs léphet kötelek közé ezen a napon, de a 69 kg-ban induló Erdei-tanítványnak ehhez két mérkőzést is kellene nyernie az első héten. A sorsolás egyelőre nem igazán kedvezett neki, az első körben ugyanis azt a francia Souleymane Cissokhót kellene legyőznie a továbblépéshez, aki idén már kétszer is jobbnak bizonyult nála a szorítóban.

Az atlétikai pályán Krizsán Xénia és Zsivóczky-Farkas Györgyi küzd majd a hétpróba zárónapján, a medencében pedig az úszók mellett most már érdemes lesz majd a pólósokra is figyelnünk, a nők ugyanis csoportrangadót játszanak a vb-címvédő, toronymagas olimpiai esélyes USA válogatottjával.

Rájuk lesz érdemes odafigyelni az olimpia első hetében!

A vasárnapunk már valamivel mozgalmasabb lehet. A 75 kg-os kötöttfogású birkózó, Bácsi Péter egyértelmű éremesélyes (világ- és Európa-bajnokként érkezik Rióba), és annál inkább kijárna neki valami nagyon szép eredmény, mert az utóbbi két alkalommal csak elképesztő balszerencse fosztotta meg az éremszerzéstől. Női maratonistáink (Erdélyi Zsófia, Papp Krisztina, Szabó Tünde) mellett a lőállásban is lesznek érdekeltségeink, a kisöbű sportpuska összetett versenyszámában ugyanis Sidi Péter és Péni István is indul, és ideális esetben akár mind a ketten odaérhetnek a fináléba.

Férfi párbajtőr-csapatunk (Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter) szintén okozhat meglepetést, bár a realitás inkább az, hogy a pontszerző helyekért fognak küzdeni. Sok múlik persze azon, hogyan alakul majd az első héten az egyéni verseny, ahová Imre aktuális világbajnokként és világranglista-harmadikként nevezett be, egyértelmű esélyesként.

Egy nappal később már a kajak-kenu központban is lesznek események, bár azon remélhetőleg majd kevéssé kell izgulnunk, bejutnak-e a döntőbe az előfutamban próbálkozó egységeink. Nyílt vízi úszásban ellenben csak egy lövésünk van, Olasz Anna és Risztov Éva egyaránt magyar idő szerint 13:00-tól veselkedik neki a 10 km-es távnak, és egyikük sem esélytelen egy remek eredmény elérésére – ne feledjük, Risztov négy évvel ezelőtt általános meglepetésre tarolt Londonban. Rajtuk kívül a kötöttfogású birkózók 85 kg-os súlycsoportjában induló Lőrincz Viktorra - ő a londoni ezüstérmes Tamás testvére -, és a friss Eb-ezüstérmes gátfutóra, Baji Balázsra lesz érdemes nagyon figyelni.

Augusztus 16-án, kedden igazi éremeső hullhat a magyarokra Rióban: kajakosaink közül reményeink szerint a Kozák-Szabó páros és Janics Natasa is döntőt lapátolhat majd, míg a kenusok között Vasbányai Henrik veselkedik majd neki az 1000 méteres táv döntőjének. Igazi aranyesély talán csak női K2-ben van, de akár a birkózószőnyegen is összejöhet valami szép, ugyanis ezen a napon szerepel majd 66 kg-ban a londoni ezüstérmes Lőrincz Tamás, és 98 kg-ban a korábbi világbajnok Kiss Balázs. A reményteli szép nap végén - nekünk, itthon maradóknak már jócskán hajnalban - ráadásul még egy férfi vízilabda-negyeddöntőt is megnézhetünk, bár reméljük, itt nem sokat kell majd izgulnunk a végeredmény miatt.

Szerdán újabb magyar címvédő, a kalapácsvető Pars Krisztián kezdi meg szereplését - bár ő most saját bevallása szerint is nagyon mélyen van, és kicsi rá az esély, hogy újra tudja magát építeni az olimpiai döntőre azok után, hogy a júliusi Gyulai Memorialon még a legjobb nyolc közé sem sikerült bekerülnie. A pontszerzés ettől még lehet reális cél, igaz, ehhez előbb túl kellene élnie a selejtezőt. Hasonló gondja kajak-kenu egységeinknek remélhetőleg nem lesz: Kozák Danuta női egyes 500 m-en abszolút éremesélyes (csak az új-zélandi Lisa Carringtontól kell tartani), de a frissen beugró, amúgy világbajnok férfi 200 m-es páros, Molnár Péter és Tótka Sándor is simán kell, hogy vegye az előfutam jelentette akadályt.

Másnap ők már érmeket - akár aranyat is - nyerhetnek, ez pedig, kiegészülve a férfi vízilabdások - reményeink szerinti - elődöntőjével, nagyon izgalmas napot vetít előre nekünk magyaroknak. Birkózásban is lehetnek esélyeink, még akkor is, ha sem Sastin Marianna, sem Németh Zsanett éremszerzése nem lenne papírforma a jelenlegi körülmények között.

Pénteken a férfi kalapácsvetés döntőjét várhatjuk reménykedve, de ezen a napon versenyez majd népes - összesen hat fős - női és férfi gyaloglócsapatunk is, 20, illetve 50 km-en. Női öttusában a világbajnok (Vörös Zsuzsa óta nem volt ilyen…) Kovács Sarolta révén van ott egy nem is olyan titkos reménységünk, és természetesen az evezős pályán sem áll meg az élet, összesen négy egységünk szerepel majd az előfutamokban. Ezen a napon rendezik majd a női vízilabda-torna döntőjét is - nem mondjuk, hogy papírforma lenne bejutnia ide Biró Attila csapatának, de regnáló Európa-bajnokként akár erre is megvan minden esélyünk.

Nemzeti ünnepünk szombatját két szabadfogású bírkózónk - 86 kg-ban Veréb István, szupernehézsúlyban Ligeti Dániel indul majd - mellett kajakosaink varázsolhatják felejthetetlenné: női K4 500 méteren egyértelműen aranyesélyes a címvédő magyar egység, de a Vasbányai-Mike kenukettős éremszerzése sem lenne meglepetés. Sőt, az sem, ha a Benedek Tibor vezette férfi vízilabda-válogatottnak is jelenése lenne a magyar idő szerint 23:00-tól rendezendő pólódöntőben.

Az olimpia utolsó napján hagyományosan a férfi maratonfutást rendezik, és bár itt is van indulónk, meglepő lenne, ha a Csere Gáspár, Józsa Gábor kettős bármelyik szereplője kiemelkedő eredményt érne el. Ugyanez a hegyikerékpáros Parti Andrásra is igaz, de ettől függetlenül mindannyiójuk versenyét érdemes lesz figyelemmel követni, és drukkolni neki egyéni csúcsaik felülmúlása érdekében.

Az olimpiai játékok alatt szerzőnk folyamatosan jelentkezik majd jegyzeteivel, véleményével, meglátásaival. Kövessétek az olimpia alatt folyamatosan a hatharom.com-ot!

 

Kattints a képre a játékhoz!