EURO 2016

Gera-bomba és egy herezacskó - az Eb legjobb pillanatai

  • hatharom.com

Geráé a legszebb gól, Ronaldo a csárdáskirály, Löw az orra után megy. Az Eb legemlékezetesebb pillanatai, szubjektíven, sorrend nélkül.

Gera Zoltáné az Eb legszebb gólja

A Ferencváros veterán középpályásának a portugálok ellen szerzett találta bizonyult a torna legszebb góljának az UEFA hivatalos honlapján megtartott szavazáson. Gerzson gólja a voksok 53 százalékát zsebelte be, megelőzve Shaqiri ollózós és Cristiano Ronaldo sarkazós találatát is. 

Ronaldo és a labdaszedő srác 

A Portugália - Wales elődöntő előtt az egyik labdaszedő fiú kihasználta a 15 (másod)perces hírnév adta lehetőségeket. A csapatok felvonulása után lőtt egy gyors szelfit Cristiano Ronaldóval, majd a csapatfotózáson is beállt a portugálok szupersztárja mellé. Ronaldo sok mindent látott már pályafutása során, de a lelkes rajongó még őt is megnevettette. 

Zaza totyogós tizenegyese 

Az Olaszország-Németország negyeddöntő az Eb egyik legjobban várt meccse volt, ám sem a rendes játékidőben, sem a büntetőrúgásoknál nem hozta az elvárt színvonalat. A tizenegyespárbajban a juventusos Simone Zaza alkotott maradandót és vált a mémgyártók célpontjává. 

A sorsolás furcsasága

Azt már lassan kezdjük megszokni, hogy a rendező országokat Fortuna valahogy mindig kisegíti, a nyári Eb-n a franciáknak kikövezett útja volt a négy közé. Az albán, román, svájci csoport gyerekjáték volt a galloknak, az írek, majd az izlandiak kiejtése sem okozott különösebben nagy fejtörést Deschampsnak. Az elődöntőben találták szembe magukat először komoly ellenféllel, a világbajnok Németország kiejtése viszont minden dicséretet megérdemel. Amíg az egyik ágon futballnagyhatalmak püfölték egymást, addig a másikon láthattuk a surranópályát. Portugália csoportharmadikként nyerte meg a tornát, Wales elődöntőt játszhatott, Lengyelország a nyolc közé jutott - jó pár olyan eredmény és történet, amely váratlanként hatott.  

Az osztrákok elleni gólöröm

Összességében elmondható, hogy a magyar válogatott várakozáson felül teljesített az Európa-bajnokságon.  A nyitómeccsen az osztrákok ellen aratott győzelem volt az abszolút csúcspont, Szalai góljánál felrobbant a lelátó, a magyar játékosok önkívületi állapotban rohantak ki a szurkolók közé. Az egész kontinenst megindító képsorok születtek ekkor, amelyet hosszú évekig jó érzés lesz majd nézegetni. 

Fotók: ultras-tifo.net

Idehaza kitört a futball-láz

A magyar válogatott a franciaországi Eb-t megelőzően 1986-ban járt utoljára nagy világversenyen. A 30 évnyi várakozás után a magyar nép éhes volt a sikerre, a csoportgyőztes válogatott pedig kielégítette az igényeket. Hihetetlen tömegek ültek a képernyők elé, hogy megnézzék a Storck-csapatot, a három csoportmeccset követő össznépi ünneplés pedig teljesen újat hozott az ország életébe. 

Tízezres tömeg a Nagykörúton / Fotó: blikk.hu

Két magyar a rémálomcsapatban

Bár a magyar válogatottat minden külföldi szaklap a torna egyik leggyengébb csapatának titulálta, Bernd Storck együttese egy győzelemmel és két döntetlennel megnyerte az F-csoportot. Az egyenes kieséses szakaszban ugyan a belgák átrohantak rajtunk, ezzel együtt a magyar játékosok jól vizsgáztak a torna folyamán. Ehhez képest igencsak meglepő volt, hogy a whoscored.com szakportál Lang Ádámot és Juhász Rolandot is beválasztotta az Eb rémálomcsapatába. 

A whoscored.com rémálomcsapata

Ronaldo csárdást járt a magyarok ellen 

Sokan az Eb legjobb meccseként emlékeznek a Magyarország - Portugália (3-3) találkozóra. A hat gólt hozó rangadón szebbnél szebb találatokat láthatott a nagyérdemű, Cristiano Ronaldo pedig sajátos performansszal (is) felhívta magára a figyelmet. Dzsudzsák Balázs második gólja után elszakadt a cérna CR7-nél, dühkitörése a mémek sztárjává tette. 

Király és a mackóőrület 

Bár Király Gábor lassan 20 éve meghatározó játékosa a magyar futballnak, az Eb-n lett igazi sztár és pályafutása végén került a reflektorok középpontjába. A szürke mackónadrág nem csak idehaza, de külföldön is rendkívül népszerű lett, drukkerek és műsorvezetők divattá tették a viseletet. Itthon a Facebook-on mozgalom is indult "Menj Ma Mackóban Melózni Mozgalom" néven, amelynek keretén belül százával töltöttek fel képeket a közösségi oldalra. 

Király Gábor az Eb egyik közönségkedvence lett

Északír drukkerek és Will Grigg 

Észak-Írország abszolút újoncként jutott ki a kontinensbajnokságra, a csoportból való továbbjutás pedig óriási sikert jelentett az ország futballjának történetében. A rakkolós brit stílust képviselő válogatottnál azonban híresebbek lettek a szurkolóik, akik "Will Grigg's on fire" című dalukkal egész Európát megőrjítették. 

Magyar szurkolók Marseille-ben

Az osztrákok felett aratott 2-0-s győzelem után a csoportkör második mérkőzésén Izland ellen lépett pályára a magyar csapat. Az északi csapat ellen a marseille-i Velodrome arénában játszottunk, a több tízezer magyar szurkoló pedig fantasztikus atmoszférát teremtett. 

Ramos nyitott könyv Modric számára 

Még a csoportkörben rendezték meg a Spanyolország - Horvátország találkozót, amelynek tétje a csoportelsőség volt. Ugyan a címvédő hispán válogatott korán megszerezte a vezetést, déli szomszédaink a második félidőben kiharcolták a győzelmet (2-1). Döntetlen állásnál Sergio Ramos tizenegyest rúghatott, ám Subasic kapus kivédte a büntetőt. A képsorok tanúsága szerint a kispadon ülő Luka Modric a büntető előtt üzent honfitársának, a portás pedig megfogadta a tanácsot és megfogta a középre tartó lövést. 

Shaqiri álomgólja Lengyelország ellen 

A Svájc-Lengyelország nyolcaddöntő sem izgalmakban, sem látványban nem szenvedett hiányt. A mérkőzés pillanata a 82. percben jött el, amikor Xherdan Shaqiri egy káprázatos ollózós góllal hosszabbításra mentette a találkozót. Nincs mit hozzáfűzni, ilyen gólra csak klasszisok képesek. 

Walesi focisták ünnepelnek, mikor Anglia kiesik 

Négy brit válogatott is részt vett az Európa-bajnokságon, közülük Wales jutott a legmesszebb. Az Eb-re nagy reményekkel érkező Anglia már a nyolcaddöntőben elvérzett, miután 2-1-re kikapott az újonc Izland ellen. A netre felkerült egy mobilos videó is, amelyen a walesi válogatott tagjai örömtáncot jártak, amikor lefújták a mérkőzést és a "nagy testvér" búcsúzott. Sokan sportszerűtlenséggel vádolták Bale-t és társait. 

Antonio Conte, az őrült olasz 

Ezen az Eb-n is bebizonyosodott, hogy Olaszországot soha nem szabad leírni. Az olasz szakírók minden idők egyik leggyengébb csapatának nevezték Antonio Conte együttesét, amely rácáfolva a károgókra, igen impozáns teljesítménnyel rukkolt elő. Belgium legyőzése és Spanyolország kiejtése önmagért beszél, de a sikerekben elengedhetetlen érdemei voltak a szövetségi kapitánynak. Conte nem hazudtolta meg önmagát, igazi olaszként olykor majd' felrobbant a pálya szélén, a spanyolok elleni nyolcaddöntőben pedig igazi "one man show"-t hozott tető alá.  

Cristiano Ronaldo ezen az Eb-döntőn is sírva fakadt 

A portugálok szupersztárja karrierje egyik legfontosabb meccsét készült játszani a franciák elleni döntőben, ám Dimitri Payet belépője után megsérült, és a 25. percben le kellett őt cserélni. Drámai pillanatok voltak ezek, a földön ülő, könnyeivel küszködő klasszis és a nagy lehetőség elszalasztása valóban megindító perceket jelentettek. Ronaldo szempontjából végül szerencsésen alakultak a dolgok, Éder a hosszabbításban belőtte a győztes gólt, így CR7 Európa-bajnoki címet szerzett.  

Az izlandi viking-taps 

Izland szereplése kétségtelenül az Eb egyik üde színfoltja volt. A mindössze 330 ezer lakossal rendelkező ország csapata egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol végül a házigazda franciák állták útjukat. A rendkívül lelkes csapat sok szimpatizánst szerzett magának, drukkereik pedig divatot teremtettek a "viking-tapssal". 

Joachim Löw és az ő szimata 

A német válogatott irányító Joachim Löw az egyik legjobb szövetségi kapitány a világon, ám a szakember olykor hajlamos megfeledkezni arról, hogy kamerák kereszttüzében kell dolgoznia és milliók követik minden mozdulatát. Az ukrán elleni csoportmeccsen csúnyán beégette magát, és bár az eset után elnézést kért, a mémgyártók nem kegyelmeztek neki sem.