NHL

Negyedszer is csődött mondott a Penguins-gépezet, nagydöntős a Bruins

  • MD

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokságban (NHL) megszületett a keleti főcsoportdöntő bajnoka, miután a Boston Bruins a negyedik meccsen 1-0-ra legyőzte a Pittsburgh Penguinst. A Boston 2011 után ismét nagydöntőzik.

Boston Bruins - Pittsburgh Penguins 1-0

A Pittsburgh Penguinsnek győzelemre kellett törekednie ahhoz, hogy meghosszabbítsa bérletét a rájátszásban, és ennek megfelelően harapósabban jött ki a jégre az első harmadban. Azonban Sidney Crosbyék vesszőfutása tovább folytatódott emberelőnyben, így bár az első perceket a Pingvinek dominálták, a Boston fokozatosan visszajött a meccsbe, mígnem teljesen át nem terelődött a hangsúly a védekezésre mindkét csapatnál. Tuukka Rasknak és Tomas Vokounnak is csupán standard védéseket kellett bemutatnia, így gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

A folytatás eleje már paprikásabb hangulatban kezdődött: Torey Krugot lökték palánkra úgy, hogy a Boston védőjének felszakadt a szája, majd ezt követően visszatért a hamisítatlan ütközős playoff-hoki a színtérre. Ezzel együtt megnőttek a védelmi hibák mindkét oldalon, és a Boston közel is járt hozzá, hogy megszólaltassa a góldudát: a sérült Gregory Campbell helyére behívott Kaspars Daugavins rengette meg a kapuvasat.

A hazai Bruins megadta a kegyelemdöfést a Penguinsnek, és söpörte ellenfelét a főcsoportdöntőben

A harmad második felére ismét befásultak a csapatok, egyedül Tyler Seguin próbálkozása miatt maradt emlékezetes ez az időszak, de Vokoun a vállával védte az ifjú titán próbálkozását. A Pingvinek a hajrára felpörögtek, és az utolsó percre be is tudták szorítani a Bruinst, de csak a kapuvasak számában tudtak egalizálni, miután Pascal Dupuis oldalról megszólaltatta a kapu keretét.

A záró felvonásban már nem kellett sokat várni a találkozó első góljára. Adam McQuaid bikázott rá a kék vonalról, a pakk megpattant Jarome Iginla ütőjén, így pedig védhetetlenül vágódott be a hosszú felsőbe. A Pittsburgh nem tudott felpörögni a jól záró bostoni védelem ellen, és a továbbiakban is inkább a hazaiak veszélyeztettek. Jaromir Jagr emberelőnyben találta el a kapuvasat, majd egy perccel később Daniel Paillé vezethetett támadást egy az egyre Vokounnal szemben, de a hazai csatár mellé durrantott.

A Pittsburgh a végén mindent feltett egy lapra, és lehozta Vokount, azonban ahogy az előző játékrész végén, úgy most sem tudta gólra váltani a nyomást - pedig Jevgenyij Malkin már elfektetett mindenkit, csak éppenséggel kapura már nem tudott lőni. Rask így a párharc során másodszor nullázta le a Penguinst, és a Boston kisöpörte a toronyesélyes Pittsburghöt a rájátszásból, amire utoljára 34 éve került sor.

Rask az elmúlt 165 lövésből 162-t hárított, amivel elévülhetetlen érdemeket szerzett a bostoni menetelésben. A keleti bajnoknak járó Prince of Wales trófeát 2011-hez hasonlóan idén sem érintették meg a Boston játékosai - két évvel ezelőtt ez bevált a Bruinsnak a Vancouver ellen. Hogy idén mi lesz az eredmény, és ki lesz az ellenfél, az egyelőre homályos, de az biztos, hogy a Boston az első kör drámája után megérdemelten lett 2013 keleti bajnoka.