Wimbledon

Szerkesztőink kivesézték a hátralévő derbiket

Tenisz fanatikus szerkesztőink ismét billentyűzetet ragadtak és górcső alá vették a női döntőt és a férfi elődöntőket, de Babos Timi is szóba került.

Cesc18: Húsz év után ismét a top 4 kiemelt játszhatta volna az elődöntőket, ám egy bizonyos Richard Gasquet beleköpött a nagyok levesébe. Annak ellenére, hogy a francia 2007-ben játszott már elődöntőt Wimbledonban, egyértelműen ő a kakukktojás a legjobb négy között. Szerinted van bármiféle esélye is Novak Djokovics ellen vagy a Stan Wawrinka elleni kiélezett döntős szettes negyeddöntőben ellőtte minden puskaporát?

Javi Moreno: Szeretném azt mondani, hogy van, mert imádom az olyan játékoskat, akik ilyen fonákkal rendelkeznek. Láthattuk, Wawrinka gyilkos fonákja kivégezte Djokót Párizsban, márpedig ha van játékos, akinek még a svájcinál is erősebb ez az ütése, az Gasquet. Mégsem tudom azt mondani, hogy lehet esélye a franciának, mert egyszerűen nem egy olyan győztes alkat, mint Stan the Man. Ez lesz mindössze a harmadik Grand Slam-elődöntője, Djoko ellen pedig 1-11 a mérlege úgy, hogy az egyetlen siker még 2007-ből datálódik. Nagyon sima három szett lesz, sajnos azt érzem, hogy Gasquet még 10 játékot sem fog nyerni.

Javi Moreno: A lengyel Agnieszka Radwanskáról mindketten úgy tartottuk, egyike azoknak a játékosoknak, aki soha nem fog Grand Slam-tornát nyerni. Így talán meg sem lepődtünk, hogy nem ő, hanem a nagy ütő, sok nyerővel operáló, bátor teniszt játszó Garbine Muguruza jutott a döntőbe. Tavaly a Garroson éppen a fiatal spanyol lány ütötte ki Serenát és az idei Australian Openen is lopott szettet tőle. Rosszabbul járt Serena vele vagy az erőteniszt jobban tudja majd kezelni és az Azarenka, valamint Sarapova elleni előrehozott döntőt követően gond nélkül húzza be 21. trófeáját?

Cesc18: A címvédő Petra Kvitová kiesésével egyértelműen a spanyol lány a legrosszabb matchup Serenának, annak ellenére, hogy Azarenka és Sarapova személyében már két nagy ütőt legyőzött. Muguruzában még megvan a fiatalos lendület, igazából vesztenivalója nincs, hiszen még karrierje elején jár és már így is túlteljesítette az elvártakat, de eközben egy borzasztó komoly potenciállal bíró játékos, tehát nem egy olyan outsider, aki óriási csodát hajtott végre ezzel a döntővel. Az pedig már csak hab a tortán, hogy tavaly a Garroson kiütötte az amerikait. Persze ez egy teljesen más meccs lesz, a legnagyobb sztárokat mindig az első héten a legkönnyebb elkapni. A favorit mindezek mellett természetesen Williams, de az eddig mutatott játékával lehet sansza Muguruzának, Wimbledonban egyébként sem ritka, hogy a fiatal tehetségek a döntőben sem esnek szét. Például Kvitová is 21 évesen nyerte első Wimbledonját, pedig a döntőben ő volt az underdog...De a 17 éves Sarapovát is említhetném, aki 2004-ben éppen Serenát lepte meg. Sokkal jobban várom ezt a finálét, mintha a világelső valamelyik top 10-sel meccselne.

 

Cesc18: Kíváncsi vagyok te hogy látod az esélyeket a női fináléban? Van olyan tuti, amire mehet a ház, autó, kutya vagy ez tipikusan az a meccs lesz, amit jobb hanyagolni, mégiscsak egy döntő? 

Javi Moreno:A fogadóirodák természetesen igen egyoldalúan lőtték be a határokat, Serena sikerére 1.12-ért akkor sem fogadnék, ha ellenem játszana. Én nem látom sem azt a forgatókönyvet, ahogy Muguruza szettet nyer, de még azt sem, ahogy 8 játékot. Emiatt én arra szavaznék, hogy a    által kínált 1.75-ös szorzó az under 19,5 játékra mindenképpen megéri.

Javi Moreno: Bravúrosan tippelted meg a blogodban, hogy Roger Federer a döntőbe jut, amiből már bőven pluszban szállhatunk ki. De talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy ennél nagyobb oddsot reméltél Murray-re. Én nem hiszem, hogy esélytelenebb a svájci Wimbledonban, ami azért mindkét játékosnak erősen hazai pálya. Érdemes bombázni az underdog Federert ilyen oddson?

Cesc18: Sokkal nagyobbra nem számítottam, inkább Federer jelenlegi oddsát vártam Murraynek. Kettő felett is lehet tenni a svájcit, ez tényleg csábító, de hatalmas value ebben így sincs. A skót nagy formában van, motivált, elszánt és fit, ráadásul megvan a játéka ahhoz, hogy legyőzze Rogert. Nálam ez totál 50-50. Amiben biztos vagyok, hogy egy zseniálisan nagy meccset fognak produkálni, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy itt bármelyikük is három játszmában lerendezze, annak ellenére, hogy az eddigi két füves pályás meccsük olyan irdatlan nagy izgalmakat nem hozott. 

 

Cesc18: Nem mehetünk el szó nélkül a párosok mellett sem, hiszen Babos Timi ismét pazarul szerepel, vegyesben Alexander Peyával, női párosban állandó partnerével, Kristina Mladenovical jutott elődöntőbe. Mit gondolsz, valamelyik fronton összejön a magyar lánynak az áhított Grand Slam-győzelem? 

Javi Moreno: Mindig meglepődöm, amikor látom Timit párosozni, hogy mennyire jó játékos és mennyire érzi ezt a játékstílust. Még Serena ellen is a hálónál kiválóan tette a dolgát, tehát valóban nem túlzás azt állítani, hogy a világ egyik legjobb páros játékosa Timi. Azonban sajnos ez kevés lesz most egy győzelemhez, sőt, a döntőbe is csak Peyával van esélye bejutni. A vegyes párosban még a Lindstedt-Medina Garrigues duó ellen illik továbbjutni, azonban a döntőben két olyan párosból jön egy, amiben nincs köszönet. Akár a Garros-győztes Mike Bryan-Mattek-Sands, akár az Australian Open-győztes Paes-Hingis duó érkezik, sajnos problémás lesz.
Ami a hölgyeket illeti, az nem jött rosszul, hogy az általam legerősebbnek tartott Mattek-Sands-Safarova duó kiesett a negyeddöntőben, de így is valószínűleg az első két kiemelt párost kéne megverni a végső sikerhez. Sajnos szerintem már a Makarova-Vesnina páros kiüti Timit és Mladenovicot.

Javi Moreno: Neked mi a véleményed, meglesz Timinek az első GS-címe?

Cesc18: Vegyesben látok rá nagyobb esélyt, ahogyan írtad, a Lindstedt-Medina Garrigues párost illene verniük, utána a döntőben tény, hogy erős duó lesz az ellenfél, de egy meccsen már bármi megtörténhet, pláne ebben a műfajban. Ha választhatnék, akkor a Mike Bryan-Mattek-Sands alkotta kettőst kérném nekik ellenfélnek, vegyesben ugyanis nagy szerep jut a női tagnak, az amerikai lányt hamarabb letudná gyűrni, mint Hingist a másik duóban. És itt kötnék át a nők küzdelmére, annyira jó formában van a svájci lány, hogy Mirzával kiegészülve szerintem lehetetlen őket megverni. A döntőben viszont ott lehetnek Babosék, érzek bennük egy bravúrt.