Angol foci

Hogy is van az, hogy Mata megbukott a Unitednél?

  • PKJ

A negyven millió fontért vett spanyolt divat lett kutyázni, de a helyzet az, hogy kiválóan teljesít a United mezében.

A spanyolok világ- és Európa-bajnok középpályását egy évvel ezelőtt vette meg a United, akkor rekordösszegnek számító 40 millió fontot adtak érte a Chelsea-nek. Mata Londonban José Mourinho érkezésével lett kegyvesztett, előtte brutális szezonokat produkált, amikor a kékek BL-t nyertek, akkor is ő volt a legjobb játékosuk. Mourinho viszont azt mondta, nem tud eléggé védekezni, úgyhogy rövid úton kiszorult a csapatból Oscar és Willian miatt.

A United közben épp szenvedett, a kontár Moyes irányításával csak a hetedik hely környékén szédelgett a csapat a tabellán, egyértelmű volt, hogy a menedzsment le fog csapni a spanyolra. Csodát viszont Mata sem tudott csinálni, bár a reménytelen társaságból eleinte kiemelkedett, a ManUnited maradt, ahol a part szakad, Moyes-t pedig áprilisban ki is rúgták.

Közben a szurkolók egyetértettek abban, hogy Mata teljesítménye is visszaesett, hiába várták sokan azt, hogy egyből legszebb chelsea-s időszakát idézi majd, ebből semmi nem jött be. Ráadásul a pálya közepén, a csatár mögött akart játszani, úgyhogy Rooney-nak új helyet kellett keresni a felállásban, ez pedig csak félig-meddig sikerült.

A helyzet Louis van Gaal érkezésével sem változott sokat, Mata eleinte alapember volt, de nem játszott jól, úgyhogy egy kis időre ki is szorult a csapatból. Amikor játszott, akkor sem igazán találta a helyét, vagy nagyon a vonalak mögé szorult, vagy ketten fogták középen, nem tudott a United irányítójává válni. A laikusok számára legalábbis ez jött le, ha az ember beleolvasott néhány szurkolói fórumba, nem talált olyan kommentet, ami dicsérte volna a spanyolt.

A twitteren viszont terjed egy statisztika, ami azt mutatja, Mata bőven megérte azt a rengeteg pénzt, amit kifizettek érte. A liga talán legjobb irányító-szélsőjéhez, Hazard-hoz hasonlították, aki éppen az ő örökébe lépett a Chelsea-nél.

Hazard vs. Mata
mióta Mata a Unitedhez igazolt
  Mata Hazard
Játékpercek 2192 2381
Gólok 11 11
Gólpasszok 5 4
Perc/gólban való közreműködés 137 158,73

Mata ugyanannyi gólt lőtt mint a belga, csak épp büntetők nélkül, a tizenegyeseket ugyanis nem ő végzi el a Manchesterben. Gólpassza pedig több is van, holott összességében kevesebbet játszik, szóval, ha csak a számokat nézzük, még hasznosabb is, mint a citált időszak alatt Messihez és CR-hez is hasonlított Hazard.

Akit egyébként szintén meg akart venni az MU, még Ferguson ideje alatt, de az akkor a Lille-nél játszó belga végül a Chelsea-t választotta. 

Megérte 40 milió fontot fizetni Juan Mataért?x;