EURO 2016

A csehek meglepték a hollandokat, a törökök leégtek Izlandon

Csehország hazai pályán legyőzte Hollandiát, Olaszország félgőzzel is simán nyert Norvégiában az Európa-bajnoki selejtezők keddi játéknapján.

Zaza (7) volt az olaszok legjobbja - Fotó: AFP

Norvégia-Olaszország

Az olasz válogatott először lépett pályára tétmeccsen Antonio Conte irányításával, miután csütörtökön felkészülési meccsen 2-0-ra legyőzte a vb-bronzérmes hollandokat.

A 16. percben megszerezte a vezetést a Squadra Azzurra: Simone Zaza megcsinálta magának a helyzetet és 11 méterről, jobbról a kapuba lőtt (0-1). A Sassuolo 23 éves támadója második válogatott meccsén első gólját szerezte. A vendégcsapat azonnal visszaállt, a norvégok igyekeztek megragadni az alkalmat, pár perccel később Joshua King az ötös jobb sarkáról durrantott a kapu fölé. A 27. percben egy szabadrúgás utáni kavarodásban nagy nehézségek árán tudott csak felszabadítani az olasz védelem.

A vendégek a folytatásban is minimális kockázatvállalással játszottak, ugyanakkor a norvégok a második félidő nagy részében teljesen veszélytelenek voltak az olasz kapura. Az olaszok félgőzzel is begyűrték a második gólt, a 63. percben egy szöglet után Bonucci teljesen tisztán fejelhetett (0-2).

Az olaszok legveszélyesebb játékosa, Zaza a 77. percben kapufát lőtt, a 81. percben a gólvonalról vágta ki lövését Forren. A hosszabbításban Jürgen Klopp kaphatott a szívéhez, mert Ciro Immobilét, a Dortmund légiósát hordágyon vitték le a pályáról. Olaszország simán, 2-0-ra behúzta első meccsét a kvalifikációban.

Csehország-Hollandia

A brazíliai világbajnokságon harmadik helyen végzett Oranje az új szövetségi kapitány, Guus Hiddink irányításával kikapott a főpróbán Bariban, igaz, az "csak" felkészülési meccs volt az olaszok ellen. Most csoportbeli legnagyobb riválisához, a csehekhez látogatott. A 11. percben a holland védők éltek át meleg pillanatokat, nem sokkal később a másik kapu előtt Van Persie veszélyeztetett. A 21. percben megszerezték a vezetést a hazaiak: Lafata lekészítéséből Dockal kapásból a jobb felső sarokba tüzelt (1-0). A kapott gól után szerkezetet váltott a holland csapat és megpróbálta ráerőltetni akaratát a másikra. A 25. percben Wijnaldum törte el a labdát nagy helyzetben, a félidő legvégén előbb Depay 20 méteres löketét védte Cech, majd Narsingh hibázott ziccerben.

Snejderék pontot sem szereztek Prágában - Fotó: AFP

Az 55. percben góllá érett a nyomás, egyenlített a holland együttes: Blind bal oldali szabadrúgásából De Vrij fejelt a hálóba (1-1). Az 57. percben Lafata 18-ról lőtt, Cillessen nagyot védett. A 78. percben Depay fejesénél minden rutinjára szüksége volt Petr Cech-nek,  a 81. percben a cseheknek is volt nagy helyzetük, Kaderábek csúsztatását Procházka két lépésről fejelte a léc fölé. A hosszabbításban a csehek mellé áll a szerencse: A menteni igyekvő Janmaat a bal kapufára fejelt, Cillessen nem érte el, Pilar viszont igen és közelről a kapuba segítette a labdát (2-1). Van Persie pontot menthetett volna, de a jobb sarok mellé bólintott a legvégén. A csehek nagyon fontos három pontot szereztek, míg a hollandok egyelőre még nem álltak össze Hiddink keze alatt.

A többi mérkőzésen

Törökország 3-0-ás vereséget szenvedett (!) Izlandon, igaz, az 59. perctől emberhátrányban játszott Ömer Toprak kiállítása miatt. Nem ez volt az egyetlen meglepő eredmény kedden, Ciprus idegenben győzte le Bosznia-Hercegovinát, Miralem Pjanic a 90. percben büntetőt hibázott. Wales hátrányból fordítva, Gareth Bale duplájával verte Andorrát. Horvátország 2-0-ra diadalmaskodott Málta felett.

2014-09-09;50