La Liga

Messi sérülése intő jel lehet Ronaldo számára, eljött a pihenés ideje?

Bár Cristiano Ronaldo nem sérült meg súlyosan az Almería elleni szombat esti bajnoki mérkőzésen, a Real Madrid világklasszisa számára alighanem elérkezett a megérdemelt pihenő ideje. A portugál szélsőnek a maximálisan kizsigerelő hónapok után még inkább körültekintőnek kell lennie, ha nem akar Lionel Messi sorsára jutni.

A déliek otthonában 5-0-ra megnyert találkozó második félidejének elején érkezett el az a pillanat, amely a királyi gárda szurkolóinak rémálmaiban talán már sokszor megjelent. A láthatóan kellemetlen érzésekkel küzdő Ronaldo cserét kért, majd eltűnt a játékoskijáróban, miközben a drukkereknek fogalmuk sem volt, hogy valójában mi történt kedvencükkel. A lefújás után a portugál válogatott támadó mindenkit megnyugtatott, amikor úgy fogalmazott, nincs komoly baj. Carlo Ancelotti vezetőedző hozzátette, a játékos nem érzett fájdalmat, kapott csupán egy rúgást, melynek következtében izomhúzódás történhetett. Az olasz szakember elővigyázatosságból döntött úgy, hogy az 54. percben lecseréli a mérkőzés addigi egyetlen góljának szerzőjét.

Cristiano Ronaldo december elején pihenhet, vagy netán már a jövő héten? - Fotó: AFP

Ronaldo hétfőn tüzetes orvosi vizsgálatokon esik majd át Madridban, melyet követően kiderül, hogy pályára léphet-e a Galatasaray elleni Bajnokok Ligája-meccsen két nappal később. A kérdés persze felmerül, hogy az elitsorozat csoportköréből gyakorlatilag már továbbjutott spanyoloknak érdemes-e kockáztatniuk, a 28 esztendős futballista ugyanis maximálisan kizsigerelt állapotban van. Ronaldo szombati lecserélését megelőzően klubcsapata összes találkozóját végigjátszotta az idei szezonban, vagyis az idénykezdet óta eltelt bő három hónapban tizennyolc mérkőzésen 1584 percet töltött a pályán és huszonöt gólt szerzett. Ha ehhez hozzászámoljuk a nemzeti csapatban lejátszott tét- és barátságos mérkőzéseket, köztük a Svédország elleni világbajnoki pótselejtezős párharc felvonásait, akkor világossá válik, hogy az ibériaiakat a brazíliai viadalra kijuttató klasszis számára elérkezett a jól megérdemelt pihenő ideje.

Cristiano Ronaldo statisztikája a Real Madridban - 2013/2014
Az adatok a november 24-ig terjedő időszakot mutatják
  Primera División Bajnokok Ligája Spanyol Király Kupa Összesen
Mérkőzés 14 4 0 18
Játszott percek 1224 360 0 1584
Gól 17 8 0 25

Ancelottit már a szombati bajnokit felvezető sajtótájékoztatón faggatták arról, hogy mikor szándékozik szabadságot adni legjobb formában lévő labdarúgójának, a tréner pedig úgy nyilatkozott, hogy a december elején esedékes Spanyol Király Kupa-meccsen Ronaldo úgyis pihenőt kap. Igaz, nélkülözéséről ebben az esetben nem a szakmai stáb dönt, a portugált ugyanis a sorozat tavalyi döntőjében, az Atlético Madrid ellen kiállították, így a harmadosztályú Olímpic de Xátiva ellen biztosan kimarad a csapatból.

"Jövő héten kap néhány szabadnapot" - mondta Ancelotti pénteken. "Ha a fáradtság jeleit látom rajta, hagyok időt ahhoz, hogy kipihenje magát. Jelen pillanatban azonban nem tűnik fáradtnak, sőt, kimondottan frissnek látom." Hétfőn alighanem kiderül, hogy Ronaldónak szüksége van-e hosszabb pihenőre, ha az orvosoknak kétségeik lesznek a játékos állapotát illetően, a biztonság lesz az első számú tényező. A Bajnokok Ligájában már csak a csoportelsőség megszerezése jelent kihívást a blancóknak, ennek eléréséhez a hátralévő két fordulóban legalább egy pontot be kell zsebelni.

Madridban remélik, hogy a problémát valóban csak egy kisebb ütközés jelentette, azonban nem árt óvatosnak lenniük, hiszen a szezon ezen szakaszában a játékosok sokkal fogékonyabban a fáradtság okozta sérülésekre. Valahogy így kezdődött Lionel Messi izomsérülésének hosszúra nyúlt története is, a válogatott mérkőzések időszakában, amikor az argentin gólokat lőtt, és egymás után állította fel az újabb és újabb rekordokat. Nos, a Bolha jelenleg a partvonalon kívülről szemlélheti csapata játékát, sérülése miatt ebben a naptári évben már aligha lép pályára. A kirobbanó formában lévő Ronaldo kapcsán azonban van egy szempont, amely cseppet sem elhanyagolható. Az Aranylabda-szavazás november 29-én, két nappal a Galatasaray elleni BL-mérkőzés után zárul, a portugál pedig vágyik arra, hogy a voksolás vége előtt még egyszer lenyűgözze a világot parádés teljesítményével. Egy törökök elleni újabb látványos produkció alighanem még közelebb repítené őt a legrangosabb egyéni elismerés elnyeréséhez, ám klubjának tudatosítania kell, hogy az aranylabdás Ronaldónál sokkal értékesebb tagja az együttesnek az egészséges Ronaldo.

[1573697] 2013-11-27 20:45:00 Real Madrid - Galatasarayx;
Te kinek adnád az Aranylabdát?x;