Német válogatott

Schweini százados lehet Svédországban

Bastian Schweinsteiger kedden 100. alkalommal léphet pályára a német labdarúgó-válogatottban a Svédország elleni világbajnoki selejtezőn. Ennek kapcsán röviden áttekintjük "Schweini" karrierjét a Nationalelfben.

Schweini a német válogatott bástyája - Fotó: AFP

A Bayern München középpályása 2004-ben, Magyarország ellen, barátságos meccsen debütált a nationalelfben. Részt vett a 2004-ben Európa-bajnokságon, felejthető teljesítménnyel. 2005-ben Oroszország ellen duplázott, ekkor volt először eredményes a válogatottban. A 2006-os hazai világbajnokságon már kulcsember volt, a Portugália elleni bronzmérkőzésen két gólt szerzett, megválasztották a meccs emberének. 22 évesen 41-szer szerepelt a nemzeti csapatban, ami akkoriban rekordnak számított. A 2008-as Eb előtt nem volt stabil helye a kezdőben, akkor még a középpályása bal oldalán futballozott, Joachim Löw pedig Lukas Podolskit favorizálta. A horvátok elleni csoportmeccsen kiállították, de a negyeddöntőben kezdő volt, a németek első gólját ő rúgta Portugália ellen. Az elődöntőben is eredményes volt a törökök ellen, végül ezüstöt szerzett a csapattal.

A 2010-es világbajnokságon a sérült Michael Ballack feladatát kellett átvennie a középpályán. Parádézott ebben a szerepkörben, védekezésben és támadásban is megállta a helyét.Dél-Afrikában ismét bronzérmes lett a Nationalelffel. Az Argentína elleni negyedöntőben a mérkőzés emberének választották, két gólpasszt osztott ki, miközben Lionel Messit őrizte. Az Uruguay elleni bronzmeccsen Philipp Lahm hiányzása miatt ő volt a csapatkapitány.

Schweinsteiger, akit Löw a német válogatott agyának nevezett, holnap este Svédország ellen, Solnában viselte századszor a címeres mezt, mindössze tizedik játékosként. A Nationalelf pénteken simán, 3-0-ra megverte Írországot, amivel kijutott a jövő évi világbajnokságra. A hazaik úgyszintén bebiztosították pótselejtezős helyüket Ausztria pénteki legyőzésével, ám így is kemény rangadóra van kilátás.

A német válogatott százas klubja:
1. Lothar Matthäus 150
2. Miroslav Klose 130
3. Lukas Podolski 111
4. Jürgen Klinsmann 108
5. Jürgen Kohler 105
6. Franz Beckenbauer 103
7. Thomas Hässler 101
7. Philipp Lahm 101
9. Ulf Kirsten 100
[1138892] 2013-10-15 20:45:00 Svédország - Németországx;