Bulvár

Vége az ausztrálok olimpiai tivornyázásának

Rio de Janeiróban már nem ihatnak alkoholt az ausztrál sportolók az olimpiai faluban - erről határozott a napokban az Ausztrál Olimpiai Bizottság.

A nyári olimpiák előtt rendre jelennek meg különböző (bulvár témájú) cikkek, amelyek az olimpiai falut egyfajta "bűntanyaként" aposztrofálva a sportolók bulijairól, alkohol fogyasztásáról, szexuális kilengéseiről tudósítanak. Vélhetően ez a tény is közrejátszott abban, hogy az Ausztrál Olimpiai Bizottság szeretné elejét venni a sportolók fékevesztett tivornyáinak. A legutóbbi londoni olimpia keserű tapasztalata is kellett azonban ahhoz, hogy meghozzák azt a drasztikus döntést, amely a 2016-os, Rio de Janeiróban sorra kerülő nyári olimpia idejére megtiltja az alkohol fogyasztását az ausztrál sportolóknak.

Az olimpiai falu a tervek szerint minden sportolójuk számára alkoholmentes övezet lesz, ráadásul a hazafelé tartó repülőúton sem lesz engedélyezett az alkoholos italok fogyasztása. A londoni küldöttség vezetője, Kitty Chiller jelentette be a sokaknak vélhetően szomorú hírt, amely annyi engedményt azért tesz, hogy a versenyzésüket befejező ausztrál sportolók az olimpiai falun kívül azért már fogyaszthatnak alkoholt, igaz csak mértékkel....

A szigorú intézkedésre azért van szükség az olimpiai bizottság szerint, mert Londonban is többször előfordult, hogy a versenyzést már befejező sportolóik hangos mulatozással töltötték az idejüket, miközben mások éppen a következő napi sorsdöntő versenyükre pihentek volna rá. Ha nem is feltétlenül emiatt, de az ausztrál küldöttség húsz éve a leggyengébb olimpiáját zárta Londonban, így sokfelé kritika érte őket, hogy az adófizetők pénzét bulizásra használják fel az eredményekre való törekvés helyett. Különösen az úszókat "hurcolták" meg odahaza, akik korábban sikert-sikerre halmoztak, most azonban mindössze egyetlen aranyérmet hoztak haza Londonból.

Az evezésben (a nyolcassal) hatodik helyet szerző Josh Boot számára nem alakult jól a "másnap" a faluban, hiszen részegen kirakatok üvegeit törte be, így hazaérve kellemetlen kérdésekkel szembesült. A mostani bejelentés mindössze egy nappal azután kapott nyilvánosságot, hogy az ausztrálok bejelentették, hogy Rióra (a londoni tizedik hely után) szeretnének visszatérni az öt legeredményesebb olimpiai nemzet közé. Annyi vigasz azért persze lehet a sportolók számára, hogy a mostani tilalom kiterjed a küldöttség valamennyi tagjára, így Rióban a sportvezetők, edzők, orvosok is csak mértékkel bulizhatnak az olimpiai faluban...