Evezés

Öt év veretlenség után kikapott a német nyolcas Luzernben

  • VNA

Az amerikai férfi nyolcas szoros versenyben győzte le a hosszú ideje veretlen, olimpiai bajnok németeket a luzerni evezős Világkupa verseny vasárnapi fináléjában.

Az augusztusi dél-koreai világbajnokság előtt az utolsó fontos versenyt rendezték meg a hétvégén az evezősök számára. A luzerni Világkupa fordulón a könnyűsúlyú egypárevezősben induló Galambos Péter szombati ötödik helye volt a magyar szempontból legjobb eredmény. A vasárnapi finálék során a férfi nyolcasokra irányult a legnagyobb figyelem, ahol a tavalyi olimpiai siker és a 2000 méteres versenyeken fennálló hosszú veretlenség után ezúttal vereséget szenvedett a német hajó.

A tavalyi londoni sikerhez képest négy helyen is megváltozott német egység ugyanis izgalmas futamban - alig 38 századdal lemaradva - kapott ki a luzerni Rotsee-n az ebben a versenyszámban hagyományosan erős Egyesült Államoktól. A német nyolcas számára öt év után ez volt az első vereség a Világkupa sorozatban, igaz az Eric Johannesen vezérevezős által irányított nyolcas így is optimistán hangolhat az augusztus 25. és szeptember elseje között sorra kerülő világbajnokságra, a németek ugyanis az olimpia mellett a legutóbbi három világbajnokságot (2009, 2010, 2011) is megnyerték a férfi nyolcasoknál.