Vélemény

Tiltsuk be a periódusos rendszert!

  • Vásárhelyi Tamás

Két hónappal a szocsi olimpia után tiltólistára került a WADA-nál az argon és a xenon gáz, így az orosz olimpiai sikerek is egy kicsit más megvilágításba kerültek.

Egy magamfajta (késői) harmincas férfi agyában (kivéve, ha ez maradt a szakterülete) aligha maradt meg sok minden az általános iskolai kémia oktatásból. A Mengyelejev-féle periódusos rendszer azonban kétségtelenül megragadt, így annak szerkezete húsz év távlatából is jó ismerősként köszön vissza. Pont a lent látható ábra ugrott be, amikor a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legfrissebb hírét olvastam némely légnemű anyag kapcsán. A szervezet ugyanis a szocsi olimpia után elvégzett vizsgálatok hatására a sportolók számára hivatalosan is betiltotta a nemesgázok (ugye milyen szép kémiai fogalom?) közé tartozó xenont és az argont.

A WADA Végrehajtó Bizottságának montreali ülése után került nyilvánosságra a döntés, amelyet az oroszoknak a 2004-es athéni és az idei téli olimpia közötti tíz évben elvégzett áldásos tevékenysége váltott ki. A szakemberek vizsgálata ugyanis kimutatta, hogy ezen gázok belélegzése az emberi szervezetben megnöveli az eritropoietin (magyarul az EPO - ugye milyen ismerős ez a betűszó?) termelődését, amely így áttételesen alkalmas a teljesítmény fokozására. Ezt a módszert elsősorban állóképességi sportolók esetében használhatják.

A két említett anyag tilalma 90 nap múlva kezdődik meg, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a most meghozott döntés az egyes országok nemzeti doppingellenes rendszerébe is "begyűrűzzön". A mostani tiltás nem csak a xenon és/vagy argon használatát, de annak birtoklását is megtiltja a sportolóknak és az őket segítő stáboknak. Amúgy érdekes, hogy az ügyet az oroszok számára kifejezetten sikeres (megnyerték Szocsiban az éremtáblázatot) záruló téli olimpia után nem a WADA szakemberei, hanem a német WDR rádió csatorna a témában folytatott tényfeltáró riportja robbantotta ki.

A mostani döntés ugyan egyetlen orosz versenyző érmét sem veszélyezteti (hiszen a játékok idején egyik anyag sem szerepelt a tiltott szerek listáján), de azért kétségtelenül árnyékot vet a 33 érmet (közte 13 arany) szerző rendező csapat szereplésére. Más kérdés, hogy a doppingtudomány fejlődésével lassan már - az oxigént leszámítva - nem marad legálisan "fogyasztható" elem a periódusos rendszerben a sportolók számára. Bár jobban belegondolva, azért az oxigén is alkalmas a teljesítmény fokozására...