Extrém sportok

A fokozott veszély miatt törlik az X-Gamesről a hómobil trükk-versenyt

  • VNA

Caleb Moore tragikus kimenetelű januári balesete miatt az X-Games szervezői is átgondolták a hómobil versenyek rendszerét.

Egy ideig biztosan nem szerepelnek majd hómobil versenyek a téli extrém sportok legrangosabb viadalán, az X-Games-en, erről döntött a szervező ESPN sportcsatorna a napokban. A döntést alig másfél hónappal azok után hozták meg, hogy januárban Caleb Moore tragikus körülmények között életét veszítette a játékok otthonául szolgáló aspeni pályán. A "legjobb hómobilos trükk" kategória törlését viszont állítólag már a balesetet megelőzően is fontolgatták, a 25 éves texasi versenyző halála viszont vélhetően az utolsó lökést adta a fontos döntés meghozatalához.

Moore halálát egy rosszul sikerült hátraszaltó okozta, amelynek során a kétmázsás hómobil áthaladt rajta. A balul sikerült mozdulat a freestyle bemutató közben következett be, ami egyébként marad még az X-Games programjában. Az idei versenyen Aspenben egyébként a legjobb trükk verseny során egy esés után egy hómobil is elszabadult és csak egy háló akadályozta meg, hogy a nézők közé rontson az elszabadult szerkezet. A döntéssel párhuzamosan a nyári X-games sorozatról is törlik a hasonlóan a legjobb trükköt kereső MOTO X versenyszámot.

Moore a januári baleset után egyébként saját lábára tudott állni, de egy héttel a kórházba szállítás után, január 31-én fej- és szívsérülései következtében elhunyt. Az X-Games sorozat történetében ő volt 18 év után az első, aki a versenyen elszenvedett baleset következtében veszítette el életét. A hómobilról tudjuk, hogy veszélyes üzem, ezt 2011 decemberében a Forma-1-es pilóta, a finn Kimi Räikkönen is megtapasztalhatta.