Extrém sportok

Kis János az ötödik helyen "élte túl" az Északi sark maratoniját

  • VNA

A magyar Kis János az ötödik helyen végzett világ legészakibb maratoni futóversenyén - az Északi sarkon rendezett versenyen.

A maratoni távot, 42.195 métert lefutni bárkitől nagyszerű teljesítmény, nem is beszélve azokról, akik mindezt extrém körülmények között teszi meg. Manapság már számos különleges helyszínen rendezik meg a klasszikus táv küzdelmeit, így a Himalájában, sivatagban, a föld alatt és extrém nehézségű terepeken is bonyolítanak már le ilyen jellegű futásokat. A külső körülmények nehézsége miatt ezen vállalkozások közül is kiemelkedik, a „The North Pole marathon" futóverseny, ahol az Északi sarkon idén mínusz huszonnyolc fokban futhatott a 46 bátor vállalkozó. 

Az idei versenyben a magyar Kis János is rajthoz állt, aki az ötödik helyet szerezte meg. A férfi mezőnyben úgy szerezte meg ezt a ragyogó pozíciót, hogy a végén nagy hajrával, mindössze öt másodpercet vert rá az osztrák Alexander Rudigerre. A férfiaknál a győzelmet az ír Gary Thornton szerezte meg (3:49,29), míg a nők versenyén az angol Fiona Oakes (4:53,10) diadalmaskodott. A körpályán rendezett verseny idején több helyen is álltak rendezők (jeges)medveriasztó eszközökkel, de emellett helikopterekkel és motoros szánokról is folyamatosan kísérték a mezőnyt.