Extrém sportok

Vadvízi Rescue Race – a világon először

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Nemzetközi Rafting Szövetség támogatásában a világon először Vadvízi Túravezetői és vízimentői versenyt rendeznek a hétvégén a Salza folyón, az osztrák Wildalpenben.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség közleménye szerint a legjobb magyar túravezetők, az osztrák rafting válogatott és a Kanyon Raft Team világbajnok csapata is részt vesz a hétvégi Rescue Race-en, a világ első vadvízi vízimentői versenyén.

„A verseny megszervezése és lebonyolítása saját ötleteinken alapszik. Ez egy presztízsverseny, amelyre eljönnek a legjobb magyar raftingversenyzők és túravezetők is, akik bebizonyíthatják, hogy veszélyes szituációkban képesek uralni a helyzetet” – meséli a Rescue Race egyik ötletgazdája, Göncz Gáspár, a Nemzetközi Rafting Szövetség túravezető képzésért felelős szakembere.

A vadvízi evezés az egyik legnépszerűbb extrém sport, de mint olyan, veszélyes üzem. Képzett és tapasztalt túravezetővel szerencsére az amatőr raftosok is ritkán szenvednek komoly balesetet. A hétvégi versenyen a túravezetők és a vízimentők azt gyakorolhatják, hogy mi a teendő vészhelyzetben.

„Három versenyszámban hirdetünk bajnokot. Az egyéni mentés a „szuperhősök” harca lesz. A legjobb magyar és nemzetközi vadvízi túravezetők és életmentők mérik össze a tudásukat egyéni mentéstechnikákban. Ebben a pörgős, dinamikus versenyszámban a sebesség számít, az lesz a győztes, aki a leggyorsabban tudja partra juttatni a vízbe rekedt embereket helyettesítő bábukat. A csapatversenyben víz alá szorult embert kell menteni és hasonló vadvízi vészhelyzeteket kell majd megoldani, természetesen szintén időre. A Raft-cross pedig egy evezős szám, 500 méteres folyószakaszt kell teljesíteni 2 fős raftokkal. Minden futamban négy hajó indul, a két első továbbjut, a versenyszám egyenes kieséses rendszerben zajlik egészen a döntőig” – mondta el Göncz Gáspár.

A szervezők minél nagyobb számban várják a helyszínre a szurkolókat és az érdeklődőket. Wildalpen 420 kilométerre van Budapesttől, a népszerű kiránduló- és zarándokhely, Mariazell közelében.