Vizes vb

Fél a magasságtól, mégis nyert szupertoronyugrásban

  • VNA

Az amerikai Cesilie Carlton lett a barcelonai vizes világbajnokság női szupertoronyugró versenyének győztese.

Kedden délután a vizes világbajnokságok történetének első szupertoronyugró versenyét rendezték meg Barcelonában. A hölgyek egy mini (mindössze hat főből álló mezőnnyel) debütáltak a vb-programban, versenyük végén pedig kettős amerikai siker született. A három sorozatból álló versenyen - ahol 20 méterről (!) - ugrottak a bátor vállalkozók az amerikai Cesilie Carlton érte el a legmagasabb pontszámot (211,60), aki honfitársát, Ginger Hubert és az előzetesen esélyesnek kikiáltott német Anna Badert előzte meg. Érdekesség, hogy a győztes most indult élete első ilyen jellegű versenyén és húsz méterről is csupán csak három hónappal ezelőtt ugrott le először.

A mezőnyben természetesen mindenkinek volt komolyabb műugró múltja, ám vannak, akik mégis furcsa háttérrel kerültek be a szakág mezőnyébe. A magyar sajtóban már napvilágot látott, hogy Badert a napokban a Playboy egyik augusztusi kiadványában lehet majd látni ruha nélkül, az azonban kevésbé köztudott, hogy a mostani győztes nem kifejezetten kedveli a magasságot. Cesilie Carlton ugyanis bevallotta, hogy nagy magasságokban szédül és tériszonya is van. Ennek tükrében viszont különösen dicséretes, hogy mégis megnyerte a versenyt. "Félek a magasságoktól, éppen ezért szoktam olyan gyorsan elugrani, amennyire csak lehet. Nem szeretek ilyen magasságból lenézni. Ehhez a sportághoz viszont szükségem van arra, hogy kontrolláljam az érzéseimet. A legnehezebb az, amikor az ugrás elején ki kell állnunk a torony szélére" - nyilatkozta a boldog győztes, aki az első sorozat után még csupán a negyedik helyen állt, utolsó ugrásával azonban mindenkit megelőzött.

A 32 éves, San Antonióból származó Carlton jelenleg Makaón (Las Vegas mellett a világ második legnagyobb szórakoztató központjában) dolgozik különböző show műsorokban. "Sohasem gondoltam volna, hogy én valaha ezzel a sportággal fogok foglalkozni. A férjem kezdett el sziklákról és nagy magasságokról ugrálni. Eleinte őrültnek néztem őt, de aztán idővel engem is megfertőzött. Azóta ő az edzőm és most már közösen szoktunk készülni a versenyekre" - tette hozzá az amerikai hölgy, aki Laura Wilkinson nyolc évvel ezelőtti vb-győzelme után tudott ismét aranyérmet szerezni műugrásban az amerikaiaknak.

A férfiak számára szerdán délután zárul majd a verseny, ahol a hétfői két kötelező sorozat után már nehezebb ugrásokat láthatnak a barcelonai kikötőbe látogató érdeklődők. A három sorozatból álló szerdai program négy órakor kezdődik és ott dől el, hogy a pillanatnyilag vezető, előzetesen esélyesnek számító kolumbiai Orlando Duque megőrzi-e előnyét, vagy a Red Bull sziklaugró világsorozatban egyeduralkodó brit Gary Hunt megelőzi-e őt.