Vizes vb

Jönnek a félelem nélküli emberek

  • VNA

A toronyugrás sem veszélytelen műfaj, de mit mondjunk akkor azokra, akik 27 méterről vetik magukat a vízbe.

„Az a jó ebben, hogy van idő korrigálni, igaz nem sok. De arra még pont elég, hogy az ember csökkentse azt a felületet, amivel a vízbe zuhan” - jellemezte szakága, a sziklaugrás „szépségeit” a kolumbiaiak klasszis műugrója, Orlando Duque. A sziklaugrók világsorozatát kilencszer is megnyerő versenyző lesz - a brit Gary Hunt mellett - a barcelonai világbajnokságon debütáló versenyszám egyik nagy esélyese. A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) döntése értelmében ugyanis a katalán kikötővárosban zajló vizes vb-n idén már megrendezik a high diving (elfogadott magyar elnevezés híján egyelőre hívjuk szupertoronyugrásnak) első világbajnoki küzdelmét. A tizennégy bátor férfi 27, míg a nem kevésbé vakmerő hat női induló 20 méterről ugrik majd a Barcelona kikötőjében, a Moll de la Faustában kialakított tornyon.

„Fantasztikus érzés, hogy itt lehetünk és végre mi, sziklaugrók is részesei lehetünk a világbajnokságnak. Mindenképpen szeretnék dobogóra állni, hiszen a gyűjteményemben vb-érem még nincs, ráadásul én vagyok a világbajnokság legidősebb résztvevője” - tette hozzá a vasárnap rendezett sajtótájékoztatón Duque, aki a többi résztvevőhöz hasonlóan anno toronyugróként kezdte el műugró pályafutását. Az persze rejtély, hogy mi visz rá valakit, hogy az amúgy is nyaktörőnek gondolt tíz méteres magasság közel háromszorosára menjen fel ugrani, de tény, hogy adrenalin dolgában bizonyára nem állnak rosszul a sziklaugrók, lévén az ugrásaik végén jó 80-90 km/h-s sebességgel zuhannak be a vízbe. „A váltásban a legnehezebb dolog az volt, hogy a sebességet kontrollálni tudjam. Tizenöt méteres zuhanás után ugyanis olyan sebességre gyorsulunk fel, hogy szinte már külön fázisokra kell bontanunk a teljes mozdulatsort, hogy megfelelően és pontosan végre tudjuk hajtani az ugrásokat” - elemezte a magasság vonzásának nehézségeit Duque.

A szakág amúgy teljesen elválik a „normál” műugrástól, a versenyzőik között nincs is átmenet. A bátor indulók ugyanis azok lesznek Barcelonában, akik a minden őrültségre „kapható” Red Bull cég által is szponzorált sziklaugró világsorozatban vitézkedtek az elmúlt években. A pontozók vonatkozásában sem volt egyszerű a szervezők dolga, és bár eleinte a FINA műugrói bíróit akarták megnyerni a feladatra, végül mégis a szakmai zsűri mellett döntöttek, így a barcelonai vb-n is azok (köztük például az olimpiai és világbajnok orosz Dimitrij Szautyin) pontoznak majd, akik a sziklaugró világsorozaton. A nagy magasságból történő esés végén elsőre furcsának tűnhet majd, hogy a versenyzők talppal érkeznek a vízbe, de ez a nagy becsapódási sebesség miatt egyfajta kényszerűség. „Voltak páran közülünk, akik megpróbálták a merülést fejjel előre, de sajnos komoly hátsérüléseket szenvedtek belőle” - indokolta a szokatlannak tűnő „érkezési” módot Duque.

A szakág világbajnoki versenyeit még a műugrást közelről ismerők is kíváncsian várják, hiszen hasonló mutatványokat - az Európa-bajnok, öt éve elhunyt legendás Újvári „Pinokkió” László Szabadság-hidas vállalkozásait leszámítva - nem láthatunk mindennap. A nem mindennapi produkciót idehaza az Eurosport közvetíti, a pontos közvetítési menetrendről a hatharom.com sportműsor szolgáltatásából tájékozódhattok.

Természetesen az ilyen és ehhez hasonló érdekes sportágakra is kínálnak fogadási lehetőségeket a fogadóirodák. Ha szeretnél tippeket kapni nem hétköznapi sportágak eseményeiről, kövesd a hatharom.com szakértőjének fogadási naplóját.