La Liga

Beteg mesteréért is harcolva győzött a Barcelona Valladolidban

3-1-re győzött a listavezető FC Barcelona a Real Valladolid otthonában a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Primera División 17. fordulójának szombat esti mérkőzésén. A pontvadászatot veretlenül vezető katalánok kissé nehezen lendültek bele a játékba, ám végül magabiztosan szereztek három pontot a José Zorilla Stadionban.

A mérkőzés előtt leginkább az foglalkoztatta a katalán klub és a spanyol futball iránt érdeklődőket, hogy Tito Vilanova vezetőedző betegsége miként befolyásolhatja az ideiglenesen Jordi Roura által irányított Barcelona játékosainak teljesítményét. Extra motivációt jelent-e az év utolsó fellépésén a trénerért való küzdelem, avagy zavart kelt a fejekben és béklyót köt a lábakra.

Az első játékrész alapján inkább az utóbbi verzió látszott érvényesülni, ám a vendégek időszakos tanácstalanságának valójában a rendkívül masszívan és fegyelmezetten védekező Real Valladolidnak volt szerepe. Miroszlav Djukics szokásához híven kitűnően felkészítette csapatát az éllovas elleni ütközetre, fiai két hete, a Real Madrid ellen már közel jártak a bravúrhoz. A szünet előtt közvetlenül aztán megtört a jég, a Barcelonától megszokott villámgyors labdajáratás végén Xavi Hernández becsúszva továbbította a kapuba Lionel Messi átadását. (0-1) Az argentin, aki néhány perccel korábban a tizenhatos vonaláról tekert kapufára egy szabadrúgást, nagyszerűen szolgálta ki társát.

Lionel Messi (jobbra) 91 góllal zárta a 2012-es esztendőt - Fotó: AFP

A fordulás után egyértelművé vált a látogatók fölénye, a Valladolid a kontratámadások során sem tudott eljutni Víctor Valdés kapujáig, úgy tűnt, az újabb gól csak idő kérdése. Daniel Alves beadása után a fejelni felugró Pedro még néhány centit tévedett, Messi azonban nem sokkal később már hajszálpontosan célzott. Minden sorozatot figyelembe véve az idei 91. gólját szerző klasszis még egy pimasz kötényt is kiosztott, mielőtt a bal alsó sarokba lőtt. (0-2) A Valladolid néhány bekezdéssel korábban citált küzdőszellemét bizonyítja, hogy a házigazda kétgólos hátrányban sem adta fel, és ha nem is túlságosan meggyőzően, de kitartóan ostromolta a vendégek kapuját. Ennek, és a katalánok kissé kényelmes tempójának köszönhetően pedig szoros is lehetett volna a vége, a csereként beállt Javi Guerra ugyanis a fejese után elé visszapattanó labdát a hálóba lőtt. (1-2)

Csakhogy az egy perccel korábban pályára lépő Cristian Tello egy az egyben kapura tört és beállította az 1-3-mas végeredményt. A Barcelona 62 tétmérkőzést vívott ebben a naptári évben, melyek közül ötvennégyszer győztesen hagyta el a pályát. A mérleget mindössze öt vereség "csúfítja", 2012-ben az Osasuna, a Chelsea, a Real Madrid és a Celtic mondhatja el magáról, hogy legyőzte a katalánokat. Tito Vilanova csapatának veretlenségi szériája tovább gyarapodik a bajnokságban, azért pedig klubhovatartozástól függetlenül fohászkodhatunk, hogy a vezetőedző hamarosan újra a serege élére álljon.

  • https://www.hatharomhun.com/livescore/event/1260310 
Primera División
17. forduló
Real Valladolid-FC Barcelona 1-3 (0-1)
Gólszerzők: Javi Guerra (89.) illetve Xavi (43.), Messi (59.), Tello (90+4.)
 
Korábban:
Real Betis-Mallorca 1-2 (1-1)
 
Később:
20:00: Osasuna-Granada
20:00: Málaga-Real Madrid
22:00: Athletic Bilbao-Real Zaragoza
 
Pénteken játszották:
Valencia-Getafe 4-2 (3-1)
Atlético Madrid-Celta Vigo 1-0 (0-0)
 
Csütörtökön játszották:
Rayo Vallecano-Levante 3-0 (0-0)
Real Sociedad-Sevilla 2-1 (1-0)
Espanyol-Deportivo La Coruna 2-0 (1-0)