Golf

Az ír nemzeti lobogóval csábítják a világelsőt Rióba

  • VNA

A világelső Rory McIlroy még nem döntötte el, hogy brit vagy ír színekben akar-e indulni a riói olimpián. Még van ideje dönteni.

A riói olimpia ugyan időben még messze van, de - ahogy Douchev-Janics Natasa és Benedek Dalma esetében látjuk - az országváltásban gondolkozó sportolók számára most éppen ideális időszak van a "helyezkedésre". A Janics-sagához hasonló történet alakulhat ki a világelső golfozó, Rory McIlroy kapcsán is, aki még nem tudott dönteni arról, hogy Rio de Janeiróban brit vagy pedig ír színekben induljon el. A 23 éves játékos ugyan Észak-Írországban született, de saját bevallása szerint sokkal inkább érzi magát britnek, mint írnek, igaz ettől függetlenül sem tudja még, hogy mely ország színeiben induljon az olimpián.

A kiváló golfozó még nem döntött arról, hogy Rióban milyen színekben akar indulni - Fotó: AFP

A golf az 1904-es, St. Louisban rendezett nyári olimpián szerepelt utoljára a nyári játékokon, így a sportág olimpiai visszatérése minden játékos életében nagy mérföldkő lehet. Éppen ezért bír kiemelt jelentőséggel McIlroy indulása, aki az olimpiai bajnoki cím egyik legnagyobb esélyese lehet majd négy év múlva. Nem véletlen, hogy az Ír Olimpiai Bizottság (OCI) elnöke, Pat Hickey is minden követ megmozgat a fiatal golfozó átcsábítására: "Eddig rengeteget tett az ír golf fejlődéséért, megemeljük a kalapunkat előtte. Azt nyugodt szívvel mondhatom, hogy ha Rory úgy dönt, hogy ír színekben indul, akkor ő lehet a legnagyobb esélyes arra, hogy az ír nemzeti lobogót vigye a riói megnyitón" - udvarolt egyet McIlroynak a sportvezető a nagy tekintélyű brit napilapnak, a Daily Telegraphnak nyilatkozva.