Dopping

Tiszeker Ágnes szerint a WADA nem szereti az ejnye-bejnyét

A magyar olimpiai csapat egy doppingügy miatt kedden elvesztette egy tagját, az Amerikai Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának kapusa ugyanakkor hasonló esetbe keveredett, mint korábban eltiltott magyar sportolók, mégis megúszta egy figyelmeztetéssel. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezető igazgatója elmondta a véleményét a visszásnak tetsző esetekről a hatharom.hu-nak.

Kedden pozitív doppingteszt miatt kikerült a magyar olimpiai csapatból egy A szintes atléta, akinek a szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során sztanozololt mutattak ki. A versenyző kérte a B próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) közleménye szerint nem hozzák nyilvánosságra. A Nemzeti Sport információi szerint az A szinttel rendelkező atléták közül a 2004-es athéni aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert diszkoszvetőre illenek a nyilvánosságra hozott paraméterek, aki már a Magyar Olimpiai Bizottság nevezési listájáról is lekerült.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója a hatharom.com-nak elmondta, hogy az ügy lezárásáig semmit sem mondhat a doppingesettel kapcsolatban, mert nincs jogerős ítélet az ügyben, hiszen egyenlőre "csak" az A mintánál tart az ügy: "A doppingeljárás lezárásáig még csak kommentálni sem szeretném a MASZ közleményét, hiszen ez jogszabályba ütköző lenne."

Korábban a Magyar Vízilabda Szövetség doppingbizottsága fél évre eltiltotta Török Bélát, a bajnoki bronzérmes és kupagyőztes Szeged játékosát, aki tagja volt a londoni olimpiára készülő válogatott keretnek, pedig bizonyítottan orvosi javallatra szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszere okozta a pozitív doppingmintát. Hasonló esetbe keveredett  egy május eleji ellenőrzés után az evezős Juhász Adrián, aki csakúgy, mint Török Béla, lemarad a londoni olimpiáról. A Magyar Evezős Szövetség közleménye szerint az eljárás során megállapították, hogy a sportoló a szert nem teljesítmény fokozása miatt szedte, a doppingolásra vonatkozó nemzetközi előírások szerint azonban a szándékától és a teljesítmény fokozására vonatkozó eredmény hiányától függetlenül is el kellett őt tiltani a sporttevékenységtől.

Az Amerikai Egyesült Államok női labdarúgó-válogatottjának kapusa, Hope Solo ugyanakkor hasonló esetbe keveredett, de az olimpiai címvédő válogatott hálóőre hétfőn megúszta egy figyelmeztetéssel. Solo egy júniusi mintavétel során adott pozitív mintát, amit azzal magyarázott, hogy orvosa írt fel neki egy gyógyszert menstruációs zavarai miatt, ami a tudtán kívül vizelethajtót tartalmazott. Tiszeker Ágnes szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) reagálni fog az esetre, ha szükségesnek érzi.

"Ha egy sportoló nem szándékosan, hanem egyszerű gondatlanságból fakadó figyelmetlenség miatt produkál A mintát, és bizonyíthatóan nem teljesítmény fokozására szedte a tiltott szert, akkor a megrovástól a 2 éves eltiltásig bármi kiszabható rá, de természetesen a sportoló kérhet B mintát. Az amerikai hölgy esetét nem ismerem, de nálunk is előfordult már hasonló eset, amikor egy sportoló önhibáján kívül, rossz táplálékkiegészítőt szedett és az őt csupán megrovásban részesítő szövetség határozatát azonnal megfellebbezte a WADA. Az ilyen esetekben az eljárás végén hozott ítélet még nem jogerős, hiszen a sportolók még mindig fordulhatnak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), a lausanne-i ítélet megfellebbezhetetlen" - mondta honlapunknak a MACS vezetője, aki szerint a WADA nem szokta annyiban hagyni a számára gyanús eseteket.