Debreceni úszó Eb

Britta Steffen a visszavonulással fenyegetőzik

  • VNA

Hadban áll a német szövetséggel Britta Steffen, ettől függetlenül éremért jött Debrecenbe, és a címvédés reményében utazik el a londoni olimpiára.

A debreceni úszó Európa-bajnokság hétfői napján a 4x100-as gyorsváltóban rögtön aranyéremmel mutatkozott be a németek olimpiai bajnoka, Britta Steffen. A 28 esztendős klasszis hiába úszta meg másfél héttel ezelőtt a német bajnokságon az olimpiai szintidőket, mégsem készülhet nyugodtan a londoni olimpiára. Steffen ugyanis az ötkarikás játékok után csak akkor szeretné folytatni pályafutását, ha a német szövetség (DSV) megengedi neki, hogy eddigi edzőjével, Norbert Warnatzsch-al dolgozzon tovább. Ha ez nem így lesz, akkor viszont befejezi úszó karrierjét.

"Lehetséges, hogy a londoni olimpia után is úszok tovább, de csak abban az esetben, ha Norbert maradhat az edzőm. Egy új edzőre, új szakmai munkára már nem lenne erőm átállni. Ha Norbert nem dolgozik tovább, akkor én sem folytatom" - adott hangot eléggé markáns véleményének a Sport Bild című német lapnak nyilatkozó Steffen. A probléma az edző korából (65), illetve az idén nyáron lejáró szerződéséből fakad. A DSV egyelőre nem reagált a helyzetre, vélhetően nem akar még a játékok előtt dönteni a témában, a vezetőség inkább megvárja azt, hogy Steffen miként szerepel a londoni olimpián.

Steffen és Warnatzsch munkája a 2008-as pekingi olimpián hozta meg az igazi gyümölcsét - Fotó: AFP

"Két évig még mindenképpen szeretnék edzősködni, de talán tovább is" - nyilatkozta Warnatzsch, aki a berlini olimpiai edzőközpontban dolgozik. A német szövetség ugyanakkor alapvetően olimpiai ciklusokban gondolkozik, így mindenképpen 2016-ig szeretnének szerződni a válogatott mellett dolgozó edzőkkel. Ha tehát az edzőkkel hosszabbítanak, azt csak négy évre tennék meg, akkorra pedig már a Steffennel 2002 óta együtt dolgozó Warnatzsch már 69 éves lenne. A tréner vezette világhírre (a pekingi olimpia 50 és a 100 gyors versenyszámának aranyérméig) a kiváló német gyorsúszót, akinek formája azonban az utóbbi években nem ideális, a tavalyi sanghaji világbajnokságon például érem nélkül maradt, ráadásul frusztráltan, idő előtt utazott haza.

Steffen kétszeres olimpiai bajnok lett 2008-ban, Londonból is érmet akar - Fotó: AFPA téli felkészülés során Steffenék átalakították az edzésprogramjukat, és ez meghozta az eredményét, amit a német bajnokság megnyerése is bizonyított. "Most újra igazi úszónak érzem magam. A konditermi edzések során abbahagytuk a súlyzózást, most már csak a saját testem felhasználásával végzek erőgyakorlatokat. Már ötödikes koromban esténként 100 felülést végeztem, most egy kicsit visszatérek ehhez az időszakhoz" - nyilatkozta Steffen a felkészülés gyötrelmeiről.

A hírek szerint Steffen adagja mára 400 felülés/órára nőtt, emellett pedig rengeteg húzódzkodást is végez, hogy Londonban újra éremért úszhasson. "Ha Londonban szeretnék érmet nyerni, akkor újra hasonló időket kell úsznom, mint Pekingben" - tette hozzá Steffen, aki a kínai fővárosban 24,06-al nyerte meg az 50 méteres gyorsúszást, míg 53,12-vel a 100-at. "A debreceni verseny igazából felkészülési állomás, nem ez a fontos, sokkal inkább az olimpia" - zárta nyilatkozatát a német úszó. Ehhez képest első Eb-döntőjéből már megvan az első aranya...