Olimpiai sztorik

Ennyire hülyén nem lehet elbukni ...

  • Vásárhelyi Tamás

A nyári olimpiák közel 120 éves történelme számos érdekes sztorival és életrajzzal szolgál - a londoni olimpia előtt íródó sorozatunkban ezen különlegességekből szemezgetünk. Olykor egy rosszul memorizált információ is tönkretehet sorsokat, olimpiai versenyeket, ezt a kínai evezős, Zhang Liang tudja a legjobban.

Élete esélyét szalasztotta el egy hirtelen jött memória zavar miatt a kínai evezős - Fotó:Sanxiang City Express

Bár Kína 51 megszerzett aranyérmével minden idők legsikeresebb olimpiáját zárta Pekingben, akadnak olyan sportolóik, akik valóságos rémálomként élték meg a 2008-as nyári olimpiát. Közéjük tartozik a most 25 éves Zhang Liang, aki az olimpiai evezős versenyek egyik tragikus „hőse” lett. A hazai rendezésű olimpiát megelőző években Kína sűrűn hangoztatta, hogy elsősorban olyan sportágakra szeretne fókuszálni, amelyekben sok érmet osztanak, így a torna, az atlétika és az úszás mellet rendkívül sok energiát és pénzt fordítottak az evezőseik felkészülésére. Ebben a sportágban ugyanis 14 aranyérem talál gazdára az ötkarikás játékokon. Ezek egyikének megszerzésében bíztak Peking előtt a hazaiak, ami azért is volt nagyratörő terv, mert ebben a sportágban soha korábban nem tudtak még olimpiai elsőséget begyűjteni.

Lakatos kilói                                 Magyar sportolót is ért már Zhangéhoz hasonló "élmény" az olimpián. Sokaknak beugorhat az ökölvívó Lakatos Pál esete, aki az 1996-os atlantai olimpián a mérlegelésnél öt dekával túllógott a 48 kg-os súlycsoport felső határán, így azonnal kizárták a játékokról. Máig rejtély, miért nem ellenőrizték le a súlyát a mérlegelés előtt...

A hőn áhított elsőség a női négypárevezősüknek köszönhetően végül össze is jött, igaz voltak fájó kudarcaik is a Shunyi evezős központban rendezett versenyeken. Ezek közé tartozik a férfi egypárevezősben szereplő Zhang Liang esete is, aki aligha gondolta, hogy 2008. augusztus kilencedikén élete egyik legszörnyűbb napjára ébred. A bágyasztó szombat reggelen a szokásos bemelegítő gyakorlatokat végezte a pálya mellett, majd a felevezéssel is minden rendben volt. Az igazi villámcsapás viszont akkor érte őt, amikor a rajthoz érve rájött, hogy rosszul emlékezett (!) saját futamának beosztására, így a második futam helyett csak a harmadik rajtjánál jelent meg. Amikor odaért a starthoz, az ő futamának indulói - a későbbi bronzérmes új-zélandi Mahé Drysdale-lel együtt - éppen akkor értek be a célba. Zhangot természetesen kizárták a versenyből, így hiába dolgozott éveket az olimpiai döntőért, egyetlen méter megtétele nélkül kiesett, így nem valósíthatta meg álmát.

A neheze azonban még hátravolt számára, a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) akkori kvalifikációs szabályai értelmében ugyanis egy kizárt versenyző (ha a abban a számban nem indult el végül, ahol ténylegesen kvótát szerzett) másik számban sem állhatott rajthoz, így Zhangot a férfi kétpárevezős számban el sem engedték indulni. Párja, szegény Su Hui hogy ehette a kefét, hiszen csapattársa kapitális marhasága miatt ő már hajóba sem ülhetett, így ért véget számára a hazai rendezésű olimpia. Zhang az olimpia után egy időre eltűnt a nemzetközi mezőnyből - gyanítjuk sem Pekinggel, sem pedig Su Hui-al nem kötött életre szóló barátságot.