Rögbi-vb

Francia és walesi meglepetés a vb-negyeddöntőkben

  • VNA
Címkék:

Két, eddig veretlen csapat is búcsúra kényszerült a rögbi-világbajnokság negyeddöntőjében, így jövő szombaton Franciaország-Wales elődöntőre kerül sor.

Rövid szünet után a negyeddöntőkkel folytatódott az Új-Zélandon zajló rögbi világbajnokság, ahol Aucklandban 49.000 néző előtt a kék mezes francia válogatott az eddig veretlen Angliával találkozott. A csoportkörben két vereséget (Új-Zéland és meglepetésre Tonga ellen is) elszenvedő franciákra szinte rá sem lehetett ismerni, akik Yashvili büntetőivel, majd pedig a 22. percben elért Vincent Clerc céllal már 11-0-s előnybe kerültek. A rémálom tovább folytatódott az angol csapat számára, hiszen a 31. percben Medard is célt vitt, így a legutóbbi vb rendezője 16-0-s előnyt épített fel. Szünet után aztán egy teljesen új angol csapat jött ki a pályára amely Ben Fodden révén az 55. percben vitt célt, majd a 77. percben hosszas videó elemzés után végül Mark Cueto célját is megadták. Ez sem volt azonban elég az egyenlítéshez, így a francia csapat 19-12-es sikerrel jutott tovább és készülhet a jövő szombati elődöntőre. Érdekesség, hogy a francia és az angol válogatott eddig három alkalommal találkozott egymással a vb egyenes kieséses szakaszában és eddig mindig Anglia jutott tovább, most azonban sikerült a visszavágás a franciáknak.

A nap másik negyeddöntőjében is meglepetés született, ahol a „C”-csoportot veretlenül megnyerő Írország vereséget szenvedett a vörös mezes walesi válogatott ellen. A Wellingtonban rendezett mérkőzésen Williams révén már a harmadik percben vezettek a walesiek, Írország azonban nem adta olcsón a győzelmet, hiszen a 46. percben Earls révén szintén célt vitt, a jutalomrúgás után pedig 10-10-nél egyenlített. Innentől kezdve azonban már csak a walesi válogatott akarata érvényesült, hiszen előbb Phillips majd Davies is célt vitt, így az európai presztízsharcot végül Wales nyerte meg 22-10 arányban. Wales csapata története során eddig mindössze egyszer, 1987-ben jutott be a világbajnoki elődöntőbe, akkor a harmadik helyen végzett, most Franciaország ellen viszont már a vb-döntő sem tűnik elérhetetlennek.

Vasárnap újabb két mérkőzést rendeznek majd a vb-n, ahol a másik ág negyeddöntőiben Dél-Afrika Ausztráliában, míg a házigazda Új-Zéland Argentínával mérkőzik meg a legjobb négy közé kerülésért.

A rögbi-világbajnokság negyeddöntői:
Wales–Írország 22–10 (10–3)
Franciaország-Anglia 19–12 (16–0)
Dél-Afrika-Ausztrália vasárnap
Új-Zéland-Argentína vasárnap