Szponzoráció

Évszázados tabut döntött le az új-zélandi rögbi szövetség

  • Vásárhelyi Tamás

Az új-zélandi rögbi történetében most először lesz látható szponzor logó az All Blacks játékosok mezének elején.

A rögbi világában az egyik legismertebb márkát az új-zélandi csapat, a közkedvelt All Blacks képviseli. A magyarra fordítva Tiszta Feketék néven ismert csapat híres a találkozók előtt eljárt táncáról (haka) és jellegzetes fekete mezéről is. A történelem folyamán ez a mez mindig is üres volt és ezt a hagyományt sokáig meg is őrizték a szövetség vezetői. A nehéz gazdasági helyzetben azonban (a Barcelona labdarúgó csapatához hasonlóan) ők is beadták a derekukat és áruba bocsátották az értékes reklámfelületet.

Az új szponzor reklám ugyan diszkrét, de így is nagy feltűnést kelt a rögbi világában - Fotó: odt.co.nz

A helyi szövetség (NZRU) a napokban - 2018 májusáig érvényes - öt és fél éves megállapodást kötött a biztosítási piacon érdekelt amerikai multinacionális céggel (AIG), amely az új-zélandi rögbi globális szponzora lesz és emellett az All Blacks csapatok biztosításaiért is felel. A július óta tartó tárgyalások most zárultak le szerződéskötéssel, amely a sportági nagyhatalomnak számító Új-Zéland történetében mindössze a második olyan alkalmat hozza, amikor a Tiszta Feketék mezén szponzor logó szerepel. A '90-es évek közepén ugyanis a Steinlager sörmárka "bitorolta" egy rövid ideig a fekete mezt, igaz annak csak a jobb oldalát. A mez középső része - amely a legértékesebb reklámfelületnek számít - azonban most először kerül kereskedelmi hasznosításra, mióta az új-zélandi válogatott színre lépett az 1880-as évek végén.

Az eddig tabunak számító mezszponzoráció előtt az új-zélandi szövetség körültekintően megvizsgálta az érintettek véleményét és csak ezt követően adta áldását a megállapodásra. Az AIG cég a felnőtt válogatott mellett a közelmúltban az olimpiára felkerült ún. hetes rögbiben szereplő csapatot,az U20-as együttest és a női rögbi csapatot is támogatja. A mostani bejelentés arra is kitér, hogy az új szponzor logója a szabályokban lehetővé tett méretnek alig egyharmadát foglalja csak el.

Nem ez az első nagy horderejű szponzori megállapodás az NZRU számára, a szövetség ugyanis 1999-től kezdve működik együtt az Adidas céggel (amúgy az ő logójuk már régebb óta látszik a mezen, de a sportszergyártó cégeknél ez teljesen bevett szokás), amellyel már most 2019-ig érvényes megállapodása van. Az All Blacks október 20-án Brisbane-ben találkozik az ősi rivális ausztrál válogatottal, az lesz az új mez első bemutatkozása.