Rögbi-vb

Hatalmas siker volt az új-zélandi torna

  • VNA

Minden szempontból sikeres világbajnokságot rendezett a rögbi egyik meghatározó nemzetének számító Új-Zéland.

A Nemzetközi Rögbi Szövetség (IRB) elnöke, Bernard Lapasset szerint különleges világbajnokság ért véget vasárnap Új-Zélandon. A hetedik alkalommal megrendezett torna a sportág első számú vezetője szerint elérte minden célját mind sportszakmai, mind pedig operatív értelemben, ily módon pedig a következő rendezők számára is magasra tette a lécet. Az AFP hírügynökség értesülései szerint az IRB a világbajnokság teljes hatását már számszerűsítette is, az összes költséget figyelembe véve a sportág hozzávetőlegesen 80 millió fontos pluszban zárta a hat hétig tartó eseményt.

„Ez egyike volt a legjobb világbajnokságoknak. A rögbi világbajnokság ugyanakkor nem csak azért van, hogy pénzt termeljen. Sokkal fontosabb a sportág népszerűsítése, amely felé nagy lépést tettünk Új-Zélandon. A rendező ország bizonyította, hogy nagyszerű csapata van és emellett képes világszínvonalú rendezvények lebonyolítására is” - nyilatkozta Lapasset, aki decemberben az IRB elnökségért ismét harcba indul majd az angol Bill Beaumont ellen. Az elnök utolsó mondata fontos volt Új-Zéland számára, hiszen évek óta téma a vb-mezőny bővítése, sokan pedig úgy gondolták, a szigetország már most is túlvállalta magát rendezési szempontból.

Új-Zéland ismét hazai pályán lett világbajnok

Martin Snedden, az új-zélandi szövetség főtitkára arról beszélt, hogy már most gondolkoznak egy későbbi lehetséges rendezésen, de ennek időpontját legkorábban 2035-re tette a sportvezető. A vasárnapi vb-finálé (Új-Zéland – Franciaország 8-7) minden idők legnagyobb nézettségét hozta, amelyet a Nielsen piackutató cég adatai szerint közel két millióan láttak csak a rendező országban. Hasonló volt a helyzet Franciaországban is, ahol az európai idő szerint vasárnap késő délelőtt rendezett döntőt 15,3 millióan nézték, ami új televíziós rekordnak számít a 2011-es naptári évben.