Úszó-vb

Ötödik lett a magyar 4x200-as gyorsváltó

  • VNA

A csütörtöki nap utolsó világbajnoki döntőjében a Mutina-Verrasztó-Hosszú-Jakabos összeállítású női 4x200-as gyorsváltó az ötödik helyen végzett Sanghajban.

Az úszó világbajnokság ötödik napjának utolsó döntőjében a Mutina-Verrasztó-Hosszú-Jakabos összeállítású 4x200-as gyorsváltónk révén voltunk érdekeltek. A hármas pályán úszó magyar váltó az előfutamok során a harmadik legjobb időt teljesítette, így a hármas pályára kapott besorolást a döntőre. Tavaly ez a váltónk Európa-bajnok lett (akkor Jakabos Zsuzsanna helyett Dara Eszter úszott) Budapesten, a sanghaji fináléban pedig az éremközeli helyezés volt a cél. Száz méter után az amerikai váltó vezetett, Mutina Ágnes pedig a negyedik helyen fordult és ötödikként váltott. Az amerikaiak első embere világcsúcs részidőn belül adta át a váltást, a nagy fölényt pedig a második ember is őrizte az ausztrál és a kínai váltó előtt.

A második úszó, Verrasztó Evelyn révén a magyar váltó tartotta helyét a középmezőnyben, de csak a hatodik helyen adta át az úszás lehetőségét Hosszú Katinkának. Az amerikai váltó ekkor ugyan már a világcsúcs részidőn kívül volt, de őrizte két testhossznyi előnyét Kína és Ausztrália előtt. Az előny megmaradt az utolsó váltásra is, ahol viszont a második hely kérdése még mindig nyitott volt. A magyar váltó utolsó embere Jakabos Zsuzsanna gyorsan kezdett, de nem tudott az első százon fentebb jönni a hatodik helyről. Az amerikai váltó első helye nem volt kérdéses, a kínai és az ausztrál váltó befejező emberei hajtottak az ezüstért, végül Ausztrália lett az ezüstérmes, megelőzve Kínát. Jakabos hatalmas hajrával jött fel, de végül benyúlással a franciák megőrizték a negyedik helyet, a magyar 4x200-as váltó pedig az ötödik helyen zárta a versenyt, amely a 2009-es római világbajnokság hatodik helyhez képest előrelépést jelent.