Foci-vb 2018

Lippi megszüntetné a dél-amerikai vb-selejtezőket

Furcsa ötlettel állt elő az olaszok korábbi szövetségi kapitánya, aki szerint több csapatnak alanyi jogon járna a kvalifikáció.

Két európai futballnagyhatalom, Hollandia és Olaszország nélkül rendezik meg a 2018-as labdarúgó-világbajnokságot Oroszországban. A pótselejtezőn kiesett Squadra Azzurra korábbi szövetségi kapitánya, Marcelo Lippi szerint ennek nem szabadna megtörténnie, így ugyanis a torna igen nagyot veszít rangjából. A jelenleg Kínában dolgozó tréner furcsa megoldást javasol az ilyen problémák megoldására.

"Az, hogy Olaszország és Hollandia nem jutott ki, hatalmas csalódás, amelynek eredménye, hogy kevésbé lesz színvonalas a vb. A FIFA-nak meg kéne gondolnia, hogy a 2026-os tornától, amikor is már lehet, hogy 48 csapat vesz részt a viadalon, néhány csapat automatikusan kijuthasson, selejtezők nélkül.

Fotó: Archív

A világbajnokság nem az igazi a legerősebb csapatok nélkül. Azt javasolnám, hogy a legjobb nyolc európai és dél-amerikai csapat automatikusan jusson ki a vb-re. Gondoljunk csak bele, Argentína az utolsó percekben vívta ki a kijutást. Mégis milyen lett volna egy torna Messi nélkül?"

A 69 éves tréner nyilatkozatát egy kis poénkodással zárta. "Remélem, 2026-ban legkésőbb sikerül Kínának is kijutnia a vb-re, de ha csak 2030-ban sikerül, én még akkor is megünnepelem majd, 82 évesen, akár járókeretben is" - mondta vidáman a legendás mester.

Lippi szavai egyébként már csak azért is érdekesek, mert ha valóban nyolc dél-amerikai csapat jutnak ki a vb-re, az azt jelentené, hogy lényegében felesleges lenne vb-selejtezőket rendezni a kontinensen, hiszen a csapatok 80%-a kijutna a viadalra.

Melyik csapat nyeri a világbajnokságot?
   
Németország 5.75
Brazília 6.00
Franciaország 6.75
Spanyolország 8.25
Argentína 9.75