Átigazolás

Európa megszívja - a topfoci helyett a pénzt választják a sztárok?

  • varin

Már nem csak a kiöregedett sztárok igazolnak Kínába, hanem a legjobban keresett sztárfutballisták is.

Óriási fejlődésen esett át a kínai futball az elmúlt években, amely szinte kizárólag a gigantikus pénzeknek köszönhető. Ám amíg korábban csak olyan, 30 év feletti, a topligák legjobb csapataihoz már nem kellő sztárokat szerződtettek, mint például Graziano Pellé, Jackson Martínez, Gervinho, Fredy Guarín vagy Lavezzi, addig úgy tűnik, idén egy új éra kezdődött, amelynek az európai topfoci láthatja kárát.

Ők edzősködnek jelenleg Kínában:

Luiz Felipe Scolari, André Villas-Boas, Gustavo Poyet, Manuel Pellegrini, Felix Magath, Fabio Cannavaro

A 25 éves Oscar decemberben írta alá új szerződését a Shanghaj SIPG csapatával, amelynek értelmében ő lett a szintén Kínába szerződő Carlos Tévez után a világ második legjobban fizetett futballistája. Csak az összehasonlítás végett: Oscar ezzel kétszer annyit keres, mint mondjuk De Gea és másfélszer annyit, mint Sergio Agüero vagy Neymar. A brazil és az argentin csillag keletre szerződése egyébként azt jelenti, hogy a világ 16 legjobban fizetett labdarúgójából már 6 is a kínai Szuper Ligában rúgja a bőrt. És hamarosan újabb sztár jelenti be, hogy aláírt Ázsiába.

A hírek szerint ugyanis Axel Witsel, akit évek óta szeretne a fél Serie A szerződtetni, a Juventus helyett a kínai Tianjin Quanjiant választotta, ezzel pedig egy új trend vette kezdetét. "Ez a legfontosabb a játékosoknak. Ha A helyen háromszor annyi pénzt kereshetsz, mint B helyen, akkor bárhol is legyen az A, oda írsz alá.

A leggazdagabb kínai klubok pedig már megtehetik, hogy úgy vegyék a játékosokat, ahogyan mi tesszük azt mondjuk a FIFA-ban

- nyilatkozta egy sportközgazdász Witsel átigazolásáról.

A belga válogatott játékos egyébként nem is titkolta, hogy miért szerződik Kínába. Mint azt elmondta, szeretett volna a Juventusban futballozni, nagy megtiszteltetés lett volna a számára, ám az éves 18-20 millió eurós fizetésre képtelen volt nemet mondani.

Az új időszak tehát elkezdődött Kínában, ahol úgy tűnik, tényleg komolyan gondolják, hogy néhány éven belül a világ legszínvonalasabb bajnokságát, egy igazi szuperligát szeretének építeni. Talán addig a pontig még nem érkeztünk el, hogy egy Cristiano Ronaldo, egy Messi vagy egy topcsapat kulcsjátékosa is igent mondjon a kínai megkeresésnek, de Oscar és Witsel példája vészjósló lehet a közeljövőre nézve.

Lehet, hogy néhány év múlva nem a kínaiak éjszakáznak az európai mérkőzésekért, hanem mi kelünk majd korán egy Shanghai-Guanghzou rangadóért?