Európa Liga

Conte gólokat, Benítez koncentrációt, Sherwood karaktert akar látni

A legjobb tizenhat közé jutásért küzdenek csütörtökön az Európa Liga résztvevői a forduló visszavágóin. A Juventus, a Valencia és a Fiorentina jól áll, a Tottenhamnek és a Napolinak bőven van még dolga.

A Juventus - a hatharom.com PROTIPPJE által is elvárt végső győzelem szellemében - kétgólos győzelmet aratott hazai pályán az előző körben. Sima azért nem volt a siker, a Trabzonspornak volt esélye az egyenlítésre, így nem készülhetnek a torinóiak sima visszavágóra.

Támadás! - Fotó: AFP

"Nem a 2-0-t fogjuk védeni Törökországban. Egy gól gyakorlatilag a továbbjutásunkat jelentené. Remek eredményt értünk el a múlt héten, és előny lehet számunkra, hogy nem kaptunk otthon gólt. Ugyanakkor 25 ezer ember fogja tolni az ellenfelünket. Tüzes atmoszféra vár ránk, de felkészültünk. Nem ez lesz az első ilyen mérkőzésünk" - nyilatkozta magabiztosan Antonio Conte, a Juve vezetőedzője.

Vidalék immár hat mérkőzés óta veretlenek, hétvégén a Torinót is legyűrték, míg a Trabzonspor a Kayserispor elleni 2-1-es sikerrel vigasztalódott a múlt csütörtöki vereség után. Rájuk fért már a siker, hiszen előtte öt mérkőzésen nem tudtak nyerni, az azonban meglepő lenne, ha most kezdenének győzelmi szériába.

[1625276] 2014-02-27 21:05:00 Trabzonspor - Juventusx;

A zebramezesekhez hasonlóan kétgólos előnyben van a Fiorentina is, amely ráadásul idegenben győzte le 3-1-re a dán Esbjerget, így szinte már továbbjutott. Ezzel talán csak Vincenzo Montella nem ért egyet.

"Nem dőlt még el semmi. Előnyben vagyunk, de a lehető legerősebb összeállításban kezdtünk. Nem becsülhetjük alá az ellenfelünket, ki kell használnunk, amit eddig elértünk" - biztatta övéit a tréner.

A Violák nincsenek kiegyensúlyozott formában, legutóbbi két bajnokijukon kikaptak az Intertől, illetve ikszeltek a Parmával. Az idegenbeli siker, illetve a tény, hogy az Esbjerg csak a hétvégén kezdte a tavaszi szezont a saját bajnokságában, őket teszi esélyessé.

[1625281] 2014-02-27 21:05:00 Fiorentina - Esbjerg fBx;

Koncentráció

A Napoli nem áll annyira jól, mint a már említett olasz csapatok, hiszen gól nélküli döntetlent játszott a Swansea vendégeként. Rafa Benítez tart is egy kicsit az ellenféltől.

"A Swansea jó, lendületes focit játszik. A Liverpool ellen is szereztek három gólt, igaz, kaptak is négyet. Ez azt jelenti, hogy hátul nem hibázhatunk, de lehetnek lehetőségeink elöl. Együtt kell dolgoznunk, mint minden meccsen. A lendületes foci és a taktikus foci mérkőzése lesz ez" - jósolt a spanyol szakember.

Kapusa, Pepe Reina is a Premier League és a Serie A különbségeit emelte ki: "Angliában más szinten van a foci. Az első három-négy csapat hasonló mindkét bajnokságban, de ott a középmezőny sokkal erősebb. Egy hátrébb lévő PL-csapat is bármikor képes jó játékra. Walesben szerencsések voltunk, mert kikaphattunk volna."

A nápolyiak nincsenek kiegyensúlyozott formában, hiszen a Hattyúk után odahaza csak 1-1-re voltak képesek a Genoával szemben, ezzel nőtt a hátrányuk a Roma mögött a Serie A-ban. Jobban a Swansea sem muzsikál, hiszen négy meccs óta nem tudott nyerni, de az odavágó döntetlenje és a Liverpoolnak lőtt három gól adhat némi önbizalmat a vendégeknek.

[1625275] 2014-02-27 19:00:00 SSC Napoli - Swanseax;

A Valencia Cipruson szerzett kétgólos előnyt az ukrajnai belpolitikai helyzet miatt ideiglenesen odaköltöztetett Dinamo Kijev ellen, azaz szintén közel áll a továbbjutáshoz. Ehhez képest meglepő, hogy az UEFA az EL-trófeáról faggatta Oleg Blohint, az ukránok mesterét.

"A csoportkör előtt megmondtam, hogy továbbjutunk. Nem sikerült az első helyen, de itt vagyunk. Edzőként megpróbálom megértetni a srácokkal, hogy mekkora élmény felemelni egy trófeát. El kell hitetnem velük, hogy képesek rá. Ha meg tudom ezt tenni, sikerülni fog" - mondta a tréner.

"Semmi esetre sem vehetjük lefutottnak a párharcot. Nem szeretném, ha egy laza meccsre készülnénk. Tovább kell jutnunk, aztán meglátjuk, hogy van-e esélyünk a sorozat megnyerésére. Még mindig van miben fejlődnünk. Visszatért az önbizalom az öltözőbe, és így a legjobb teljesítményünkre lehetünk képesek" - nyilatkozta "válaszul" a Valenciát az utóbbi hetekben felrázó Juan Antonio Pizzi.

Irányításával a Denevérek immár hét mérkőzés óta veretlenek, ebből négyet meg is nyertek, azaz valóban formába lendültek. A Dinamo azonban a múlt hétvégére tervezett, idei első bajnokiját sem tudta lejátszani, így hiába a felkészülési meccseken aratott győzelmek, nem biztos, hogy annyira rendben lesznek a fejek a csapatban, mint Blohin szeretné.

[1625286] 2014-02-27 21:05:00 Valencia - Dinamo Kijevx;

Így kell!

Nem dőlt még el a Dnyipro Dnyipropetrovszk és a Tottenham párharca, amelyben az ukrán csapat áll jobban egygólos hazai győzelme után. Tim Sherwood, az angolok menedzsere elvárja, hogy tanítványai képesek legyenek reagálni a helyzetre.

"Néhány játékosnak bizonyítania kell, hogy megvan a karaktere, amit a Tottenhamben való szerepléshez kell. Mindig tisztelettel fordulok a tabella közepén, alján álló csapatok felé. Profi focistaként lehet náluk játszani, de hiányzik egy kis plusz nyomás. Ez a Tottenhamnél megvan. Tudjuk kezelni vagy sem? Kiderül. Minden tisztelettel az ellenfél felé: ha nem tudjuk legyőzni idegenben a Norwichot, nincs helyünk a Bajnokok Ligájában és a nemzetközi porondon" - illette kritikával a saját csapatát a szakember.

Igaza is lehet a menedzsernek, hiszen a múlt vasárnapi egygólos vereség nem jó ómen a visszavágó előtt. Igaz, korábban az Evertont és a Newcastle-t is legyőzte a Spurs, szóval talán nincs akkora baj. A Dnyipro jelenlegi helyzetét nehezebb megítélni, hiszen a fentebb emlegetett Dinamo Kijevhez hasonlóan a múlt heti odavágó volt az idei egyetlen tétmeccse.

[1625273] 2014-02-27 21:05:00 Tottenham Hotspur - Dniprox;
2014-02-27;73
2014-02-20;73