NBA

Steve Nasht jövőre pihentetni kell a tréner szerint

  • MD

Steve Nashre 39 évesen egy kevésbé megerőltető szezon várhat, ha a Lakers edzői stábja megfogadja Gary Vitti tréner tanácsát, aki szerint vissza kell szorítani Nash játékidejét, hogy még hatékonyabb legyen.

Steve Nash életkoráról nem vettek vagy nem akartak tudomást venni a Los Angeles Lakersnél az előző szezonban, még akkor sem, ha sérülések is hátráltatták a kanadai játékos teljesítményét. Nash átlagban 32.5 percet töltött a parketten, és a playoff-hajrá közepette volt olyan este, amikor 35-37 percig pattogtatta a labdát.

Ennek hátterében legfőképp az állt, hogy Mike D'Antoni vezetőedző nem bízott meg a cseréiben, és inkább a kezdőiből próbált meg minél többet kihozni. A Lakers erőnléti trénere, Gary Vitti szerint azonban kímélni kell a játékosokat, nemcsak a sérülés lehetősége miatt, hanem a teljesítmény megnövelése érdekében is.

Vitti úgy gondolja, hogy jövőre meg kéne szabni Nash játékidejét.

Steve Nash (balra) jövőre epizódszereplővé válhat a teljesítményének maximalizálása érdekében - Fotó: USA Today Sports

"Szerintem remek formában tér majd vissza, utána pedig attól függ, hogyan fogjuk alkalmazni őt. Nem akarunk az edzések során kihajtani belőle mindent. Azt a mérkőzésre kell tartogatni, és rá kell jönnünk a megfelelő játékidőre, amivel igazán eredményesek lehetünk. Robert Horry példáját tudom csak felhozni. Amikor mi sokat játszottuk, nehéz volt neki kipihennie magát és produktívnak maradnia az ő korában. Aztán átment San Antonióba, ahol 18 percet játszott meccsenként, és hihetetlenül jól játszott a kispadról érkezve. Úgy hiszem, ha megtaláljuk a módját, akkor Nash is ugyanilyen jó lehet."

Robert Horry 2003-ban 32 évesen átlagban 29.3 percet szerepelt a Lakersben, és a számok azt mutatták, hogy valóban túl lett hajszolva: 38.7%-os hatékonysággal dobott kosárra, ezen belül 28.8%-os volt a tripla hatékonysága. San Antonióban már csak 15.9 percet töltött a parketten, és a hatékonysága rögtön feljavult: 40.5%-kal dobott kosárra, míg a triplakísérleteit 38%-ban értékesítette.

Vitti az interjújában arra is kitért, hogy Kobe Bryant is valószínűleg a túlterhelés miatt szenvedett súlyos sérülést a szezon végén.