Sportgazdaság

Nyugi, a politikusok Svédországban is hazudnak!

  • VNA

Az eredetileg számolt költségek majd négyszeresébe (!) fog kerülni a 2015-ös faluni északi sí-világbajnokság.

Egyelőre nem okozott még közfelháborodást a 2015-ös faluni északi sí-világbajnokság kapcsán a napokban közölt számadat, ám könnyen elképzelhető, hogy jó néhány felelős ember hamarosan magyarázkodni lesz kénytelen majd miatta. Az északi sí-sportok következő nagy seregszemléjének rendezését elnyerő svédországi település ugyanis nyilvánosságra hozta, hogy az esemény költségei 300 millió koronát (kb. 35 millió euró) tesznek majd ki. Ez önmagában nem is lenne gond, mert jól tudjuk, hogy a nagy sportesemények rendezése költséges vállalkozás.

A svédországi Falun korábban háromszor (1954, 1974, 1993) rendezhetett már világbajnokságot

A "bibi" csak az, hogy Falun annak idején 2010-ben még "csak" 80 millió koronás költségvetéssel kampányolt a rendezésért, amelyet - a végső szavazási körben a finnországi Lahtival szemben 8-7-re nyerve - végül meg is kapott. A költségek hirtelen megnégyszereződésére (!) egyelőre nincs hihető indoklás, ám sokan a politikában vélik felfedezni a "hunyót", a város vezetői ugyanis kénytelenek (?) voltak kisebb költségvetésről vizionálni annak érdekében, hogy elnyerhessék a rendezési jogot.

"Ha ez lett volna a háttérben, sohasem pályázunk világbajnokságra" - nyilatkozta a 38.000 lakossal rendelkező svédországi kisváros egyik vezető politikusa, Johnny Gahnshag a mundér becsületének védelmében. Igaz azt még ő sem tudta megmondani, hogy honnan kerítik elő a rendezéshez hiányzó tetemes pénzösszeget. Bár a politika világát ismerve elképzelhető, hogy ott is találnak majd olyan "barátokat", akik hajlandóak lesznek némi jövőbeni előnyért cserébe a bajban kisegíteni a szervezőbizottságot...