Átigazolás

Öt érv, amiért Pepe Reina lesz Víctor Valdés utódja

Az FC Barcelona szurkolóinak egyik legnagyobb aggodalma, hogy a szezon végén minden bizonnyal távozó Víctor Valdésnek ki lesz az utódja a katalánok kapujában. A múlt rossz tapasztalatai - Julen Lopetegui, Vítor Baia, Richard Dutruel, Robert Enke, Roberto Bonano, Rüstü Recber - után a gránátvörös-kékek olyan személyt keresnek, aki hosszútávú megoldást nyújthat a kapusgondokra. A legfrissebb hírek szerint az első számú jelölt José Reina, a Liverpool hálóőre. A Mundo Deportivo talált is öt érvet, ami a 30 esztendős portás mellett szól. Íme!

1. Háromszor választották az angol bajnokság legjobb kapusává

Mióta 2005-ben a Liverpoolhoz szerződött, Reina háromszor nyerte el az "Aranykesztyűt", amely annak a kapusnak jár, aki a Premier League adott idényében a legtöbb kapott gól nélkül megvívott mérkőzésen állt a gólvonalon. A 2005/2006-os idényben a Vörösök hálóőre húsz mérkőzésen őrizte hibátlanul csapata kapuját, egy évvel később tizenkilenc találkozón nem kapott gólt, újabb esztendő elteltével pedig tizennyolc összecsapáson "húzta le a rolót". A jelenleg zajló szezonban tizenhárom meccsnél jár, ami hárommal kevesebb csupán a Manchester City kapusa, Joe Hart mutatójánál.

2. Több mint 380 liverpooli mérkőzéssel a lábában kellő tapasztalattal rendelkezik

Nemcsak az elhódított trófeák bizonyítják Reina nagyságát, a válogatott kapus több mint 380 mérkőzésen viselte a Liverpool mezét. 2005-ben a legendás Jerzy Dudek pótlására érkezett a Mersey partjára, és már az első évben kivívta a szurkolók szimpátiáját bravúros teljesítményével. Korábban Reina a Villarreal színeiben kétszer is megnyerte az Intertotó-kupát, sőt, a Sárga Tengeralattjáróval kiharcolta a Bajnokok Ligája-szereplés jogát.

José Reina a Liverpool mezét a Barcelona szerelésére cserélheti

3. A Barcelona megfizethető áron, 12 millió euróért szerződtetheti

Ha a katalánok komolyan gondolják a brazil Neymar, illetve egy második csatár és egy középső védő megvásárlását, Reina azért is jó választás, mert a gránátvörös-kékek pénzt takaríthatnak meg vele. Amíg a Barcelonával szintén összeboronált fiatal kapusok, David De Gea vagy Vincent Guaita ára 20 millió euró fölött van, Reinát ennél olcsóban megszerezheti Tito Vilanova együttese. Mivel Valdést 2014-ig szerződés köti a spanyol bajnokhoz, eladásával a Barca 12-15 millió eurót kaszálhat, amiből kacagva kifizeti Reina vételárát.

4. Reina ismeri a Barcelonát és ez segíthet gördülékenyé tenni az átmenetet

A szakmai és anyagi kérdéseken túl Reina szerződtetésének volna egy másik összetevője, a jelen és a jövő közti átmenet. A 30 éves kapus vállalhatja a nehéz átmenetet a Valdés utáni időszakban, 2-3 éven belül pedig második számú portásként is számíthatna rá az aktuális vezetőedző. Ezáltal a Barcelona kapkodás nélkül kereshet egy olyan hálóőrt, aki valóban a jövőt jelenti.

5. Baráti fogadtatásban részesülne az öltözőben

Nyilvánvalóan nem ez a döntő szempont egy szerződés aláírásakor, de igenis fontos. A technikai és taktikai tudás mellett a Barcelona sportvezetése mindig szem előtt tartja, hogy a klub olyan labdarúgót szerződtessen, aki képes alkalmazkodni a csapathoz. Reina ebből a szempontból is kitűnő választás, hiszen a játékosok többségével kiváló kapcsolatot ápol, sokakkal a spanyol válogatottban csapattársak. Xavi, Puyol, Busquets, Iniesta és a többiek társ karokkal fogadnák a kapust.