Bundesliga

KO-val győzött a Bayern és a Dortmund is

Hatalmas különbséggel diadalmaskodott a BL-elődöntő két német résztvevője, a Bayern München és a Borussia Dortmund is a Bundesliga 29. fordulójában. A bajorok hazai pályán, cserecsapattal lőttek egy négyest a Nürnbergnek, a Dortmund pedig féltucatot szerzett a széteső Greuther Fürth ellen.

Bayern München – Nürnberg

Az elmúlt héten a bajnokságot megnyerő, a hét közben pedig a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutó bajorok tét nélkül sem álltak le a gólgyártással. A futószalagról már a 5. percben lejött az első találat: egy bal oldali szögletet bár megpróbált kifejelni a Nürnberg védelme, de az csak a tizenegyespontnál álló Boatengig jutott. A hazaiak középhátvédje pedig gyönyörű mozdulattal, oldalt vetődve bombázott a kapu jobb oldalába. 1-0!

Alig fertályóra telt el a meccsből, amikor már kettővel vezetett a Bayern: Gomez kapott Boatengtől kiugratást a védők mögé, s az idén elfelejtett középcsatár bebizonyította, hogy nem kapott amnézniát góllövésből, s Schäfer mellett a bal sarokba helyezte a labdát. 2-0!

Mindössze a 24. percet írtuk, amikor már három góllal mentek a fél kezdőcsapatuk nélkül is alázó müncheniek. Ismét a védővonal mögé tette be a labdát a Bayern, amelyre Rafinha robbant rá, a ritkán kezdő egykori Schalke-játékos pedig nem állítgatott, s izomból a kapuba bombázott! 3-0!

A második félidő is helyzettel kezdődött, igaz, ezúttal a Nürnberg kapott lehetőséget Rafinhától. A brazil szinte csak rálehelt Essweinra, aki mégis elesett, Michael Weiner játékvezető pedig megette azt: tizenegyes! A büntetőt Timmy Simmons óriási erővel a jobb sarok felé rúgta, a Neuer helyett kezdő Tom Starke viszont bebizonyította, miért is a Bayern játékosa, s hatalmas bravúrral kiütötte azt.

A kis ijedtségre egy újabb gól volt a gyógyír: a 55. percben ismét egy bal oldali Bayern-szöglet jelentette a Nürnberg végzetét. Shaqiri egyszerűen levette Ribéry beívelését, megtolta Esswein mellett, és 13 méterről a rövid sarokba lőtt. 4-0!

A sima győzelemmel a Bayern tovább javította a gólkülönbségét, s már félelmetes, +70-es mutatóval áll ebben a tekintetben; a Nürnberg maradt a középmezőnyben, a tizedik helyen.

Fortuna Düsseldorf – Werder Bremen

Bár mindkét fél pocsék formában volt (a Fortuna utolsó öt meccséből két, a Werdernek három döntetlenre futotta), mégis alig másfél percet kellett várni a hazaiak vezető góljára. A düsseldorfiak csatára, Robbie Kruse gyönyörűen ismerte fel a lehetőséget, s ugratta ki a baloldalon Stefan Reisinigert, aki a rövid sarokba lőtt. 1-0

Negyed óra kellett Thomas Schaaf együttesének ahhoz, hogy a kiegyenlítésre irányuló nagy rohamok eredményre vezessenek. A Chelsea kölcsönjátékosa, Kevin de Bruyne két hazai védő mellett vitte el a labdát, amivel kicsalta kapujából Giefert - az akciót követő Junozovicnak pedig így már könnyű dolga volt a befejezéssel. 1-1

Úgy látszik, a Düsseldorf ezen a délutánon a korai gólokra volt beállítva. A 48. percben ismét Reisinger szerezte meg a vezetést a hazaiaknak (2-1), a Werder szerencséjére azonban nem maradt ennyi az állás, Arnautovic beadásából ugyanis hatalmas öngólt lőtt Martin Latka. 2-2!

A döntetlen egyik csapatnak sem jött jól - az osztályozós helyen álló Hoffenheim csak hat illetve nyolc pontra van a 14-15. helyen álló duótól.

Greuther Fürth – Borussia Dortmund

Mivel Ruud van Nistelrooy José Mourinho csapata, a Real Madrid ellen sorsolta  a Dortmundot a BL elődöntőjében, ezért a portugál edzővel a nézőtéren rendezték a kedden a Málaga ellen hatalmas hajrával továbbjutó Borussia látogatását Fürthben. A 12. percben pedig máris egy Borussia-gól miatt szomorkodhatott a közönség: Götze kavart a balszélen, egy csellel beültette a hintába Varga Józsefet, majd az ex-debreceni lábai között a rövid sarokba lőtt. 0-1!

A Real Madrid mestere a következő támadásnál feljegyezhette, hogy a jobb oldali védelmét majd meg kell erősítenie. A 15. percben ugyanis ismét a balszélen támadt a Dortmund: ezúttal Blaszczykowski szaladt el a hazai védők mellett. Középre gurítása pedig annyira egyedül találta meg Gündogant, hogy a német-török akár kispályás módjára le is hajolhatott volna befejelni a sárga-feketék második gólját. 2-0!

José Mourinho, a Real Madrid portugál vezetőedzője a Greuther Fürth-Borussia Dortmund mérkőzésen

A 29. percben már kérdezhette segítőitől José Mourinho, vajon egy Bundesliga-meccsre utaztak-e Németországba, s nem egy Regionalligás csapat ellen feltérképezni a Dortmundot. Ismét a baloldalon támadt a Borussia: Götze kapott egy kiugratást Lewandowskitól, amit a középpályás a lengyel felé próbált visszapasszolni. Ugyan közbenyúlt egy védő lába, de a labda Götze fejéről a kapu elé pattant, az érkező Blaszczykowski pedig a kapuba sodorta azt. 0-3!

Négy perccel később továbbnőtt a Ruhr-vidékiek előnye. A változatosság kedvéért a jobb oldalon vitte a támadását Jürgen Klopp csapata; Piszczek visszagurítását pedig Gündogan 18-ról hajszálpontosan helyezte a bal alsó sarokba. 0-4!

A négygólos előny miatt egy kissé leült a mérkőzés irama, s már nem erőltette annyit a Borussia a gólszerzést. Persze ez nem jelentette azt, hogy ne szereztek volna még egyet a szünet előtt: ismét Götze villant, s a tizenhatoson kívülről, egy Lopakodó pontosságával bombázta telibe a jobb sarkot. 0-5! Csapnivaló produkciója miatt edzője lekapta Vargát a szünetben, de akár az egész csapatot is lecserélhette volna.

A második félidő középen a hazaiak is leellenőrizték, hogy tényleg a kapu felé lejt-e a Trolli Arena bal oldala: a 71. percben a Fürth vezetett az oldalvonal mellett támadást, s Edgar Prib gyönyörűen fektette a földre egymás után az embereket, egészen addig, amíg már nem maradt senki sem előtte, így Weidenfeller mellett a hosszú sarokba helyezett. 1-5!

Azt a szégyent nem érhette meg a Dortmund, hogy elveszítsen egy félidőt a másodosztályra már készülő Fürth ellen. A lengyel fogat gondoskodott, arról hogy ne így legyen: a 81. percben Blaszczykowski cselezte magát tisztára a jobb oldalon, bepasszára pedig Lewandowski annyira egyedül maradt, hogy Pippo Inzaghi is megirigyelhette volna. 1-6!

A győzelemmel tovább erősítette második helyét a Dortmund. Már kilenc ponttal vezet a Leverkusen előtt, igaz, a Bayer csak később lép pályára a Schalke ellen. A Greuther Fürth idén még a minimális elvárásokat sem teljesíti: öt fordulóval a vége előtt ugyanis már csak matematikailag érheti utol az utolsó ,,csont nélküli" bennmaradó helyen álló Düsseldorfot.

Mainz 05 – Hamburg

Nem sokat izgulhatott Szalai Ádámék közönsége ahhoz képest, hogy a többi pályán hányszor rezdült meg a háló. Az első félidőben például csak egy lehetőséget láthattak, az viszont hatalmas volt: van der Vaart beívelését Baumgartlingen fejelte ki saját kapusa, Wetklo elöl, pechjére viszont nem valamelyik csapattársa, hanem a vendégek balhátvédje, Marcel Jansen elé, aki hét méterről az üres kapu mellé fejelt.

A vezető gólt sem akcióból, hanem szerencsétlenkedésből szerezte meg a kikötőváros csapata. A 61. percben ismét Baumgartlingen bukdácsolt saját kapuja előtt, Badelj végül elvette tőle a labdát, a horvát pedig egyből indította a koreai Szont, akinek a lövése kétszer is érintette a keresztlécet, mire a gólvonal mögé pattant volna. 0-1!

Az ázsiai játékos tíz perccel a vége előtt hasonló gólt szerzett: Prospech labdavesztése után ugratták ki a társak, s ezúttal okosabban döntött: elhúzta Wetklo mellett, mielőtt az üres kapuba helyezett volna. 0-2!

Pár perccel később ugyan szépített Parker (1-2), de ezt már túl későnek bizonyult a Szalait az első perctől az utolsóig bevető Mainznak. A két csapat így helyet cserélt: a Hamburg feljött a nyolcadik pozícióba, s kezdhet reménykedni az európai kupaszereplésben; a Mainz viszont csak a kilencedik, s három együttest kellene megelőznie ahhoz, hogy indulhasson az Európa Ligában.

Wolfsburg – Hoffenheim

A két hatalmas csalódást keltő együttes összecsapását a Farkasok kezdték jobban: Rodríguez lőtte volna kapura a baloldalról a labdát, amit félúton levett a fiatal Maximilian Arnold, s egy mozdulattal, félröptéből a bal felsőbe bombázta azt. 1-0!

A 35. percben a gólpassz mellett egy kiharcolt tizenegyest is bevéshetett az ember Rodríguez neve mellé a statisztikai lapra. Persze a Volkswagen-gyáriak nem nagyon örülhettek ennek, mert ez a saját kapujuk előtt történt: a svájci Sven Schipplockot feldöntve hozott össze egy büntetőt az ellenfélnek. 12 lépésről pedig Szehad Szalihovics ezúttal sem hibázott: a bosnyák nekifutás nélkül bombázott a bal alsó sarokba. 1-1!

A 63. percben újabb gól született, s bár ehhez Rodrígueznek nem volt köze, ennek ellenére sem örülhetett neki a hazai csapat. A vendégek kapitánya, Andreas Beck ugyanis szépen vette át a labdát a Wolfsburg térfelén, s egyet tolva azon, ballal hihetetlen erővel kilőtte a hosszú felsőt. 1-2!

A mérkőzés főszereplője, Ricardo Rodríguez nem sokáig bírta ki, hogy ne legyen a figyelem középpontjában. A 86. percben csodásan küldött egy jobb oldali szögletet a Hoffenheim ötösén belülre, amire a vendégek nem, csak Naldo érkezett - a brazil fejesével pedig az utolsó pillanatban megmentette az egyik pontot a Wolfsburg.

A Farkasok így a 12. helyen állnak, s kezdhetnek elgondolkodni rajta, kire is költsék amúgy pocsék hatásfokkal elköltött pénzüket; a Hoffenheim pedig először idén már nem sima kieső, hanem a holnap játszó Augsburgot megelőzve osztályozós helyre jött előre (16.).

Bundesliga
29. forduló
Bayern München – 1. FC Nürnberg 4-0 (3-0)
Gól: Boateng (5.), Gomez (13.), Rafinha (24.), Shaqiri (55.)
 
Fortuna Düsseldorf – Werder Bremen 2-2 (1-1)
Gól: Reisinger (2., 48.), illetve Junozovic (15.), Latka (71.- öngól)
 
Greuther Fürth – Borussia Dortmund 1-6 (0-5)
Gól: Prib (71.), illetve Götze (12., 45.), Gündogan (15., 34.), Blaszczykowski (28.), Lewandowski (81.)
 
Mainz 05 – Hamburg 1-2 (0-0)
Gól: Parker (84.), illetve Szon (61., 81.)
 
Wolfsburg – Hoffenheim 2-2 (1-1)
Gól: Arnold (14.), Naldo (85.), illetve Szalihovics (35.-büntetőből), Beck (63.)