Európa Liga

A Chelsea megégett Bukarestben, a Lazio sokkolta Hajnalékat

A Bajnokok Ligája-győztes Chelsea 1-0-ra kikapott a Steaua Bukarest otthonában az Európa Liga nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A Stuttgart Hajnal Tamással a soraiban két góllal kikapott otthon a Laziótól, a Fenerbahce Webó hajrában szerzett góljával nyert Plzenben és kedvező helyzetből várhatja a visszavágót.

Stuttgart-Lazio

Hajnal Tamás a kispadon kezdett a Stuttgartban, amelynek védelme nem állt a helyzet magaslatán a rómaiak ellen. A 7. percben Éderson távoli löketét biztosan fogta Ulreich, a túloldalon Traoré jócskán a kapu fölé lőtt, míg Okazaki fejesét bravúrral védte Marchetti. A 21. percben nagy védelmi hiba után megszerezte a vezetést a Lazio: Éderson 14-ről a bal alsóba tüzelt (0-1). A 30. percben jobb oldali szöglet után Cana bólintott centikkel mellé, akárcsak a hazaiaknál az ismét csukafejessel jelentkező Okazaki. A 41. percben a megsérült Maxim helyett pályára lépett Hajnal Tamás. A svábok nem játszottak rosszul az első felvonásban, de a technikásabb Lazio jobban használta ki helyzeteit.

A folytatásban is a vendégek akarta érvényesült, Hernanes jobb oldali szabadrúgása után Lulic a kapu mellé vágta a labdát.  Az 56. percben már kettővel vezettet a Sasok: szép szóló után Onazi helyezett a hálóba (0-2). A 63. percben a VfB legjobbja, Okazaki lőtt a kapu mellé. A 67. percben Hajnal lövését ütötte szögletre Marchetti. A 77. percben Hajnal a sorfalba vágott egy szabadrúgást, a kipattanót a kapus védte. A 83. percben tetszetős kontra végén Lulic lövését védte Ulreich. A végén Hajnal lövése kerülte el a kaput.

A végig jobb Lazio 2-0-ra nyert Stuttgartban, amely szinte kilátástalan helyzetből utazhat a visszavágóra.

Steaua-Chelsea

A Bajnokok Ligája-győztese a román fővárosba látogatott, ahhoz a Steauához, amely az előző körben az esélyesebb Ajaxot ejtette ki büntetőkkel. Nagy iramot, de kevés helyzetet hozott az első felvonás, a 4. percben Chipciu lőtt 17-ről a jobb alsó mellé, a 24. percben Ivanovics fejelt bal alsó mellé szöglet után. A 33. percben Bertrand lerántotta a kapura törő Rusescut, büntetőt kapott a hazai csapat, a sértett a jobb alsóba vágta a labdát (1-0). A Sparta Praha elleni párharchoz hasonlóan haloványan futballozó Chelsea csak a kapott gól után pörgött fel valamelyest, A 38. percben Benajun 15 méterről tüzelt Tatarusanu nagyot védett, majd Torres 15 méterről próbálkozott, Tatarusanu ismét hárított.

Az 56. percben Tanase 17-ről bombázott a jobb alsó mellé, öt perccel később ismét Tanase kísérletezett, távolabbról a jobb felső mellé lőtt. Benítez Juan Matát és Marko Marint is beküldte, hiába, a gyenge színvonalú meccsbe  - és a Kékek játékába - ők sem vittek több színt. A 74. percben Hazard lőtt balról a léc fölé, majd Marin és Luiz egyenlíthetett volna. Az egygólos vereség ledolgozható, de a Chelsea-nek a mainál jóval többet kell mutatnia a visszavágón.

Európa Liga, nyolcaddöntő, első mérkőzések:
VfB Stuttgart (német)-Lazio (olasz) 0-2 (0-1)
gólszerző: Éderson (21.), Onazi (56.)
 
Plzen (cseh)-Fenerbahce (török) 0-1 (0-0)
gólszerző: Webó (81.)
 
Steaua Bucuresti (román)-Chelsea (angol) 1-0 (1-0)
gólszerző: Rusescu (34. - 11-esből)
 
Korábban:
Anzsi Mahacskala (orosz)-Newcastle United (angol) 0-0
 
Később:
Benfica (portugál)-Girondins Bordeaux (francia) 21.05
Tottenham Hotspur (angol)-Internazionale (olasz) 21.05
Levante (spanyol)-Rubin Kazany (orosz) 21.05
Basel (svájci)-Zenit (orosz) 21.05