Tollaslabda

Rióban már nem lesz a londonihoz hasonló botrány

  • VNA

A londoni olimpián lazajlott botrányos események után a nemzetközi szövetség módosította a tollaslabda olimpiai torna lebonyolítási formáját.

A londoni nyári olimpia egyik legnagyobb botrányát a női tollaslabdázók páros küzdelme hozta, ahol a csoportmérkőzések végjátékában több páros is taktikázva (a jobb negyeddöntős ellenfél érdekében) szenvedett szándékosan vereséget. Az eset következtében két dél-koreai, egy indonéz és egy kínai párost is kizártak a versenyből és ahogy az várható volt, utólag a konzekvenciákat is levonták. A Nemzetközi Tollaslabda Szövetség (BWF) ugyanis a napokban megváltoztatta a következő, a 2016-os riói olimpia lebonyolítási rendszerét, hogy elkerülje a sportágra is rossz fényt vető újabb blamázs lehetőségét.

A női párosok küzdelmei a szokásosnál is nagyobb figyelmet kaptak a londoni olimpián - Fotó: AFP

A BWF főtitkára, Thomas Lund elmondta, hogy az új lebonyolítási renddel elejét veszik a taktikai vereségeknek. A következő olimpián, Rio de Janeiróban ugyanis már nem automatikusan alakul ki a negyeddöntők párosítása, hanem sorsolás útján. A csoportok második helyén végző párosokat ugyanis egy kalapba rakják és sorsolással határozzák meg, hogy melyik páros melyik csoport első helyezettjével kerül össze az egyenes kieséses szakaszban. Emellett viszont a csoportelsőkre vonatkozó korábbi kiemelési rendszer megmarad, így a legjobb eredménnyel továbbjutó és a legjobb világranglista helyezéssel rendelkező párosok a lehető legtovább elkerülhetik egymást.

A BWF mostani döntése és az üléseken átbeszélt fegyelmi döntések ugyanakkor nem érintik a szakvezetőket, még akkor sem, ha sportági berkekben egyértelmű a vélekedés, hogy a Londonban kizárt párosok nem önszántukból, sokkal inkább vezetőik döntése miatt adták le a számukra már nem fontos találkozókat. A koreai szövetség korábban két edzőjét saját hatáskörében ugyan örökre eltiltotta a sportágtól, fellebbezésük alapján azonban ezt a büntetést végül két évesre csökkentette.