London 2012

Enyhítették az olimpián "bundázó" tollasozók büntetését

  • VNA

Két évről hat hónapra mérsékelték a londoni olimpián szándékos vereség miatt kizárt dél-koreai tollaslabdázók eltiltását.

A londoni olimpia egyik legérdekesebb történését a tollaslabdatorna hozta, ahol a csoportkör utolsó fordulójában a jobb további menetrend érdekében inkább vereségre játszó női párosok közül négyet is kizártak. A botrányban érintett két dél-koreai páros (Jung Kjung-Eun és Kim Ha-Na, Ha Jung-Eun és Kim Min-Jung) eredetileg két éves eltiltást kapott hazája szövetségétől, amelyet az érintetettek fellebbezésére a napokban hat hónaposra csökkentetettek. A játékosok ebben az időszakban sem nemzetközi, sem pedig hazai versenyen nem indulhatnak.

A kínai Jü Jang, Vang Hsziao-li duó sem tett meg mindent a sikerért - Fotó: AFP

A csapat egyik edzőjét, Kim Mun-Szu-t eredetileg élete végéig eltiltották a sportágtól, amelyet most az ő esetében is kétéves kényszerű távollétre csökkentettek. A másik tréner, Szung Han-Kuk nem nyújtott be fellebbezést az eltiltás ellen, így ő továbbra is "életfogytig" ki van tiltva a tollaslabda pályáról.

A dél-koreai párosok mellett a londoni olimpia kizárási botrányában egy kínai és egy indonéz páros is érintett volt. Mind a négy páros arra játszott, hogy a torna egyenes kieséses szakaszában könnyebb ellenfelet kaphasson és ezért látványosan nem tettek meg mindent a győzelemért. A kínaiak egyik érintett játékosa, a világbajnok Jü Jang az eset után közvetlenül visszavonult.