Európa Liga

Mindenki Sóstóra!

  • Göbölyös János

Nem csoda, ha most sokunknak déjá vu érzése van. Legutóbb három éve volt hasonló futballhangulat az országban, akkor a Debrecenért szorítottunk, hogy a Ferencváros 1995-ös parádés szereplése után ismét magyar csapatnak szurkolhassunk a Bajnokok Ligája csoportkörében. A Lokinak sikerült a bravúr (egy évvel később megismételte ezt az Európa Ligában), most a Videoton jutott el a küszöbig. Ha átlépi, annak Európában is nagy visszhangja lesz.

Biztatásban nem lesz hiány - Fotó: rbd.ultras.hu

A fehérváriak azonban egy másik dátumot is emlegetnek mostanában. 1984-ben, akkor még az UEFA Kupában kezdődött a klub történetének legsikeresebb periódusa, melynek végén döntőt játszhatott a csapat. S bár ettől ma még nagyon messze vagyunk (nem csak időben), a csütörtök esti, Trabzonspor elleni play off-visszavágót övező fíling, a huszonnyolc évvel ezelőtti hangulatot idézi. És egyelőre az eredmények is...Paulo Sousa együttese - csakúgy, mint annak idején Kovács Ferencé - veretlen még a kontinenstornán, az eddigi öt mérkőzésén mindössze egyetlen gólt kapott, ilyenre pedig azóta nem volt példa a magyar klubfutballban.    

A Videoton UEFA Kupa-menetelése 1984-1985
1985.05.22. Real Madrid - Videoton 0-1 UEFA kupa, döntő
1985.05.08. Videoton - Real Madrid 0-3 UEFA kupa, döntő
1985.04.24. Željezničar - Videoton 2-1 UEFA kupa, elődöntő
1985.04.10. Videoton - Željezničar 3-1 UEFA kupa, elődöntő
1985.03.20. Videoton - Manchester United 1-0 UEFA kupa, negyeddöntő
1985.03.06. Manchester United - Videoton 1-0 UEFA kupa, negyeddöntő
1984.12.12. Partizan Beograd - Videoton 2-0 UEFA kupa, 3. forduló
1984.11.28. Videoton - Partizan Beograd 5-0 UEFA kupa, 3. forduló
1984.11.08. Videoton - Paris Saint-Germain 1-0 UEFA kupa, 2. forduló, megismételt mérk.
1984.11.07. Videoton - Paris Saint-Germain 2-0 UEFA kupa, 2. forduló
1984.10.24. Paris Saint-Germain - Videoton 2-4 UEFA kupa, 2. forduló
1984.10.02. Dukla Praha - Videoton 0-0 UEFA kupa, 1. forduló
1984.09.18. Videoton - Dukla Praha 1-0 UEFA kupa, 1. forduló

,,Elérkeztünk ahhoz az állomáshoz, amelyért egy éve folyamatosan dolgozunk - nyilatkozta a meccs előtti sajtótájékoztatón Sousa. - Az Európa Ligában már eddig is komoly sikereket értünk el, bizonyítottuk, hogy nemzetközi szinten jó csapatok ellen is képesek vagyunk jó eredményre, amiket annak ellenére produkáltunk, hogy a sorsolások alkalmával nagyon nehéz ellenfelekkel párosítottak össze bennünket. Ez pedig mára azt eredményezte, hogy ellenfeleink egyre jobban tisztelnek minket, és nem csak azok, akikkel játszottunk, hanem azok is, akikkel csak fogunk, vagy akiknek a látómezejébe került a Videoton. Tudjuk, hogy csütörtök este hatalmas eredményt érhetünk el, ha bejutunk az Európa Liga csoportkörébe, tehát meghatározó mérkőzés vár ránk, ami további elismeréseket hozhat a klub számára".

Senol Günes, a Trabzon vezetőedzője kissé visszafogottabban nyilatkozott, mint tette azt az első mérkőzés előtt. A sztárokkal teletűzdelt csapatával nem tudott előnyt szerezni a visszavágóra, mindennél többet elmond a Videoton teljesítményéről, hogy a fanatikus török szurkolók a múlt heti gól nélküli döntetlen után megtapsolták a fehérváriakat.

,,Hiába irányítottuk mi a játékot, nem sikerült gólt lőnünk, ezért jelenleg ötven-ötven százalék az esélye mindkét csapatnak a továbbjutásra - mondta az ellenfél vezetőedzője. - Tudjuk, hogy a Videoton soha sem adja fel, csütörtökön is a végsőkig fog harcolni, ezért remélhetőleg nagyon izgalmas és jó meccset játszunk majd. Úgy gondolom, megvannak a megoldásaink és a képességeink arra, hogy a megnyerjük a mérkőzést. Egy korai gól nagy előnyt jelentene, hiszen akkor hátul, a támadások miatt nem kellene szabad területeket hagynunk, de a játékosaimnak azt mondtam, ne kapkodjanak, nyugodtan futballozzanak. Arra is fel vagyunk készülve, hogy telt ház lesz, ezért a hazai szurkolók rengeteg plusz erőt adnak majd csapatuknak".

Günes jól gondolja, az előjelek szerint dugig lesz majd a Sóstói Stadion. Csakúgy, mint annak idején, '84-ben...

,,Az biztos, hogy ez lesz a csapat legfontosabb meccse, mióta itt vagyok a Vidinél - szögezte le Garancsi István, a klub tulajdonosa a vidi.hu-n. - Túlzás nélkül mondhatom, hogy történelmi jelentőségű mérkőzés lesz, így természetesen sokat várok ettől az összecsapástól. Többek között azt is, hogy legalább annyi néző előtt játsszunk, mint a Slovan ellen! A játékosokkal sokat beszélgettünk erről Törökországból hazafelé, és mindegyikük nagyon számít a stadiont megtöltő lelkes és támogató közönségre. A tömött lelátó hihetetlen plusz erőt és motivációt jelent a fiúknak, erre pedig most nagyon nagy szükségünk lesz. Ráadásul az ellenfelünk előrejelzése szerint a vendégszektorunk is tele lesz, tehát a törökök minden lehetőséget megragadnak arra, hogy a csoportkörbe szurkolják a csapatukat. Ebben a helyzetben nagyon fontos az összefogás, a fórumokat olvasva nagy örömmel tölt el, hogy olyanok is gratulálnak és biztatnak minket, akik nem a Vidinek szurkolnak. Természetesen őket is nagyon várjuk a visszavágóra, amely reményeink szerint az egész magyar labdarúgás számára ünnep lehet majd. Éppen ezért meghívjuk az NB I-es klubok ügyvezetőit és vezetőedzőit illetve a futballakadémiák képviselőit, hogy együtt szurkoljuk ki a csoportkörbe kerülést. Egy biztos, aki igazán Vidi-szurkolónak érzi magát, annak kötelező ott lennie a visszavágón".

  • Videoton - Trabzonspor 2012-08-30 20:30:00

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere régóta annak érzi magát, természetesen ő is ott lesz a lelátón. Hogy milyen érzésekkel várja az összecsapást, azt a klub honlapján a következőképpen fogalmazta meg:

,,A Videoton olyan dolog kapujában áll, amit a mai magyar labdarúgást figyelembe véve nyugodtan nevezhetünk az "év lehetőségének" is. Már az is óriási rang és elismerés, hogy idáig eljutottunk. A csütörtök esti mérkőzés hatalmas esély, és egyben óriási kihívás is a csapat számára. Amennyiben a Videoton bejut az Európa Liga csoportkörébe, úgy olyan nagy klubokkal játszhat ősszel több mérkőzést is, amiért véleményem szerint valamennyi játékos az lett, ami: profi labdarúgó. De tovább megyek. Nem csak a csapat számára hatalmas lehetőség ez, hanem az egész klub számára is, sőt az egész város számára. Székesfehérvár ismét megmutathatja magát, nem véletlenül mondtuk többször is, hogy a sport nagyon fontos marketingértékkel bír a város számára. Elég, ha csak elolvassuk azokat a szurkolói beszámolókat, melyek a trabzoni mérkőzésről szóltak. Mi lehet ilyenkor más egy szurkoló polgármester dolga, mint hogy arra biztasson mindenkit, csütörtökön este menjen ki a Sóstói Stadionba, és szurkoljon a Vidinek! Biztos vagyok benne, hogy sok török drukker érkezik hozzánk, őket legalább akkora szeretettel és barátsággal fogadjuk, mint ahogy bennünket fogadtak Trabzonban. Remélem, hogy a mérkőzés után szép élményekkel térnek haza, hiszen egy gyönyörű városban turistáskodhattak, ahol rengeteg vendégszerető emberrel találkoztak, szomorúságot pedig csak a mérkőzés végeredménye miatt fognak érezni".

A 20:30 órakor kezdődő találkozóról a hatharom.com élő, szöveges közvetítéssel jelentkezik.