Rali

A Lónyai-Garamvölgyi páros felülmúlta a várakozásokat Aragónban

Nem akármilyen kalandra vállalkozott a Lónyai Pál, Garamvölgyi Zoltán páros, a magyar Terep-rallye Bajnokság jelenlegi 7. helyezettje. A Nissan Pick Up-pal száguldó duó ugyanis a hétvégén elindult az FIA spanyolországi Világkupa futamán, a Baja Espana Aragonon. A rekordlétszámú mezőnyben fantasztikusan szerepeltek, és az első napi 16 helyes előrelépést követően a verseny végére még 10 pozíciót javítottak, és a 25. helyen fejezték be a Világkupa viadalt. Ez az eredmény az eddigi legjobb magyar teljesítmény a spanyol futamon, amelyet az idei Dakar-győztes, Stephane Peterhansel nyert meg.

Hosszú, majd három hónapos szünetet követően Spanyolországban folytatódott az FIA Terep-rallye Világkupa Bajnokság. A Baja Espana Aragon mezőnyében nemcsak Dakar és Silk Way győzteseket találunk, hanem egy Nissan Pick Up volánja mögött a Lónyai Pál, Garamvölgyi Zoltán párost, akik először indultak ezen a versenyen. A magyar duó azt tűzte ki céljául, hogy a legjobb harminc között végezzen. Nos, nemcsak teljesítették a tervüket – a 25. helyen végeztek, éppen 26 pozíciót javítva a rajthelyükhöz képest –, hanem eredményük a verseny történetének legjobb magyar teljesítménye.

A Bioextra GarZone Racing kettőse fantasztikusan vezetett a szombati 200 és egy 100 kilométeres, vasárnap pedig egy újabb 200 kilométeres szelektív szakaszon, ráadásul 40 fokos hőségben.

„Sokkal nagyobb kihívás volt ezt a versenyt végigcsinálni, mint azt előtte gondoltam, de sokkal nagyobb öröm is volt célba élni rajta. A pályák iszonyatosan kemények voltak, végtelenül kifárasztott ez a két nap, megkockáztatom, hogy terep-rallye versenyen én még így nem fáradtam el, mint ahogy most. Ugyanakkor egy örök élménnyel lettem gazdagabb” – fogalmazott a célba érkezve Lónyai Pál.

Minden idők legjobb magyar eredményével, a 25. helyen zárta a Baja Espana Aragon FIA Világkupa futamát a magyar páros.

A versenyzők mellett a szervizcsapat is jelesre vizsgázott, hiszen a mezőny fele nem tudott megbirkózni a spanyol terep nehézségeivel. A magyar csapat lendülete egészen a célig kitartott és az élmezőny autócsodáihoz képest kissé öregecske Nissan is jól bírta a megpróbáltatásokat.

„Tíz kilométerenként láttunk autókat meghalni a szakaszon, a mi Nissanunk pedig végigbírta, amiért elismerésem a csapatnak. Azt hiszem a 25. hely még jobb is annál, mint amire előzetesen számíthattunk, tekintettel arra, hogy akik előttünk végeztek mind újabb és komolyabb technikával vagy hatalmas pályaismerettel rendelkeztek” – dicsérte csapatát Lónyai.
Garamvölgyi Zoltán szerint talán a vasárnapi 200 kilométeres szakaszt élvezték a legjobban, mert úgy mentek, hogy nem volt semmi problémájuk, viszonylag simán megelőztek hat-nyolc autót. Viszont a kiváló eredményért cserébe vélhetően az autó motorjára most ráfér egy alapos generál.

„Az autó egyébként zokszó nélkül bírta a megpróbáltatásokat, de egy óriási baj viszont van, úgy néz ki a motorunk teljesen odalett. Gipszszerű homok van a pálya 70 százalékán, ami mindenhova beette magát. A tegnap esti szervizben fél köbméter homokot szedtünk le az autó kartervédőjéről, a verseny végére pedig már mindent elárasztott: tele van a szívócső, a pillangószelep ezzel a rásült gipszszerű dologgal. De legalább megtanultuk, hogy az autót és magunkat is egy kicsit másképp kell felkészíteni erre a versenyre. Sokan ki is estek, a mi autónk viszont kibírta a célig” – jelentette ki a csapat navigátora.

Lónyaiék az abszolútban elért 25. helyezésükkel az eddigi legsikeresebb magyar páros lettek
a Baja Espana Aragon közel harmincéves történetében, mostani eredményükkel Varga Imre
és Pocseg Attila 2008-as sikerét adták át a múltnak. A versenyen az X-Raid csapat kettős győzelmet aratott, az első helyre Stephane Peterhansel érkezett, másodikként Khalifa Al Mutawei haladt át a céldobogón, a bronzérmet pedig Vladimir Vasziljev nyakába akasztották. A GarZone Racing színeiben a Magyar Bajnokságban versenyző Miroslav Zapletal az abszolút hatodik helyen érkezett célba.