Selyemút-rali

Sebestyénék a legjobb magyar autósok

  • MTI

A Sebestyén Sándor, Bognár József duó érte el a legjobb magyar autós eredményt a szombaton befejeződött oroszországi Selyemút-ralin, amelyen a tavaly második Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős egy műszaki probléma miatt végül csak 27. lett.

A Sandlander csapat közleménye szerint Sebestyénék saját kategóriájukban a harmadik, összetettben pedig a 20. helyen végeztek.

"Mindketten rettentő boldogok vagyunk, nagy eredmény ez, mondhatnám, hogy az idei év csúcsa" - nyilatkozta Sebestyén Sándor. "Megmutattuk, hogy egy széria Toyotával is végig lehet csinálni az egészet, ráadásul rengeteg lényegesen drágább, épített versenyautót sikerült megelőznünk."

Az Opel Dakar Team szombati beszámolója kitér rá, hogy Szalayék Opel Mokkájának jobb első kereke kitört csütörtökön, amikor a magyar kettős összetettben még negyedik volt. A tavaly ezüstérmes páros emiatt óriási hátrányba került, azonban nem adta fel a versenyt, teljesítette az utolsó két szakaszt, s végül ugyan tetemes hátránnyal, de célba ért a 27. helyen.

"Ez a verseny volt olyan nehéz, mint a Dakar-rali, különösen akkor, ha csupán az egyes szakaszokat nézzük" - értékelt Szalay Balázs. "Végül is ezért jöttünk, hogy nehéz, sivatagi körülmények között megméressük magunkat."

A kamionosok között a Scaniával versenyző Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő alkotta trió az összetett 10. helyén zárt, ami a tavalyi és a tavalyelőtti 16. pozíció után a hármas legjobb eredménye a Selyemút-ralin. Az autósok között a Dakar-ralin kétszer (1999, 2000) győztes francia Jean-Louis Schlesser diadalmaskodott saját építésű versenygépével, a kamionos kategóriában pedig a Kamazt kormányzó orosz Dmitrij Sotnyikov volt a leggyorsabb. Az 5. Selyemút-rali Moszkvából rajtolt múlt pénteken, s az asztraháni célig 4000 kilométert, ebből 2600 kilométer mért szakaszt kellett teljesíteniük az indulóknak.