U17-es válogatott

Pisont István nem érti az UEFA-t

Mint ismert, az UEFA helyt adott Belgium fellebbezésének, ezért 3-0-val megkapják az oroszok elleni selejtezős mérkőzést, ami egyben azt is jelent, hogy jobb gólkülönbségüknek köszönhetően ők utaznak a szlovéniai U17-es Európa-bajnokságra a magyar válogatott helyett. Pisont István, a csapat szövetségi edzője a Digi Sport Reggeli Start című műrosában azt kérte számon az UEFA-tól, hogy miért várt négy napot a döntés meghozásával, mikor ez más megvilágításba helyezte volna az oroszok elleni találkozót.

Bekövetkezett, amitől féltünk: a magyar válogatott helyett Belgium utazhat a májusi U17-es Eb-re. Szerdán Pisont István csapata hiába verte meg az oroszokat, ezzel a pályán kiharcolva a szlovéniai Európa-bajnokságra való kijutást, a belgák megóvták saját, Oroszország ellen 1-0-ra megnyert találkozójukat. Belgium azt kifogásolta, hogy az orosz nemzeti csapat egy olyan futballistát is szerepeltetett ellene, akinek sárga lapos eltiltás miatt nem szabadott volna játszani.

Az Európai Labdarúgó Szövetség helyt adott a belgák óvásának, akiknek így 3-0-val írták jóvá az oroszok elleni találkozót, ezzel - jobb gólkülönbségüknek köszönhetően - ők végeztek a kvartett élén. A Magyar Labdarúgó Szövetség a sport szellemiségének megsértése miatt fellebbez a döntés ellen, de kevés az esély, hogy az UEFA megváltoztatná határozatát.

"A mérkőzés után nagyon szomorúak voltunk, most meg már csalódottak vagyunk - kezdte a beszélgetést Pisont István, a magyar U17-es válogatott szövetségi kapitánya."Ez a döntés megfosztotta a gyerekeket egy olyan élménytől, amit vártak, és amiért két évig dolgoztak. Az UEFA döntését egyébként azért nem értem, mert hoz egy határozatot négy nap után, ami az orosz csapatot így semmilyen negatívumként nem éri. Ellenünk motiváltan léptek pályára, annak szellemében, hogy még csoportelsők is lehetnek, ha ez a döntés hamarabb megszületik, akkor az oroszok már kiesnek, így nyilván más lett volna a mérkőzés lélektana is."

Ha az ominózus belga-orosz találkozó másnapján jóvárírják a találkozót Belgium számára, akkor a magyar csapat annak tudatában léphetett volna pályára a már biztosan kieső Oroszoroszág ellen, hogy legalább kétgólos győzelmet kell aratnia.

"Sajnálom ez az egész történetet. Azt gondolom, az UEFA-nak a következő napon meg kellett volna hoznia a döntést. Ha belegondolunk, egy felnőtt világversenyen a csoportkör után nem hiszem, hogy megvárják a vb-döntő végét, hogy majd "utána visszatérünk rá" - így Pisont, aki elmondta, hogy a belga szövetségre nem lehet neheztelni, ugyanakkor a csapat valamennyi tagja büszke lehet a teljesítményére.

A szövetségi edzővel készült teljes beszélgetést az alábbi videón megtekintheted: