Nemzetközi foci

A svájci futballelnök megdöbbent a FIFA-döntés miatt

  • MTI

A Svájci Labdarúgó Szövetség (SFV) elnöke, Peter Gilleron megdöbbent a nemzetközi szövetség (FIFA) azon döntése miatt, hogy a svájci csapatokat kizárhatják a nemzetközi porondról.

A FIFA szombaton bejelentette, hogy ha az SFV január 13-ig nem bünteti meg a Vanczák Vilmost is foglalkoztató és nyáron szabálytalanul igazolt Sion csapatát, akkor felfüggeszti a svájci szövetség tagságát. Ennek következtében a válogatott, illetve a klubcsapatok nem szerepelhetnének nemzetközi viadalokon.
   
A Sion nyáron a FIFA tiltása ellenére igazolt hat futballistát, s közülük többen pályára léptek az Európa Ligában. Az európai szövetség (UEFA) emiatt kizárta a klubot a sorozatból, de egy svájci bíróság később úgy döntött, az UEFA-nak vissza kell vennie Vanczákékat az EL-be. Az UEFA ezt nem tette meg, és a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely múlt csütörtökön a javára ítélt.
   
A FIFA azt jelezte, hogy a Sion minden aktuális ellenfele 3-0-val kapja meg azt a mérkőzést, amelyen bármelyik jogosulatlanul igazolt játékos szerepelt.
   
Gilleron hangsúlyozta: az általa vezetett szövetségnek nincs befolyása a fegyelmi eljárást lefolytató testületre, az független, és nem tartja kizártnak, hogy a CAS-nál folytatódik az ügy. Ezzel együtt biztos benne, hogy megtalálják a megoldást, noha a FIFA által szabott határidő elég szoros.
   
Amennyiben életbe lépne a felfüggesztés, az azt jelentené, hogy az európai kupákban szereplő csapatokat kizárnák a sorozatokból, köztük azt az FC Baselt is, amely a Manchester Unitedet kiejtve lett nyolcaddöntős a Bajnokok Ligájában, és ott elvileg a Bayern Münchennel találkozna.
   
Az UEFA egyelőre nem foglalt állást, kiemelte: nagyon reméli, hogy az SFV határidőre eleget tesz a FIFA felszólításának. Az FC Basel február 22-én fogadná a Bayern a nyolcaddöntő első mérkőzésén.